Közélet

Vlagyimir Putyin: Oroszország ellenáll a nyugati szankcióknak és provokációknak

Az orosz elnök beszédet mondott Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) virtuális tanácskozásán.

Oroszország ellenáll a nyugati szankcióknak és provokációknak – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) virtuális csúcstalálkozóján.

RUSSIA-SCO-SUMMIT
Russian President Vladimir Putin attends a meeting of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Heads of State Council via a video conference at the Kremlin in Moscow on July 4, 2023. (Photo by Alexander Kazakov / SPUTNIK / AFP)
Fotó: AFP

Az orosz államfő hangoztatta, hogy Moszkva a szervezettel való kapcsolatainak megerősítését tervezi, valamint támogatja a helyi devizák használatát a külföldi kereskedelemben történő elszámolások során. 

Emellett arra figyelmeztetett, hogy a globális gazdasági válság kockázata egyre növekszik.

Vlagyimir Putyin először szólalt fel egy globális csúcstalálkozón a Wagner fegyveres csoport júniusi lázadása óta. A virtuálisan megrendezett Sanghaji Együttműködési Szervezet keddi csúcstalálkozóján az orosz elnök mellett Kína, India, Pakisztán és négy közép-ázsiai ország vezetője is részt vesz. A találkozón érintik a regionális biztonság, a gazdaság, az élelmiszer-biztonság, az éghajlatváltozás és Afganisztán kérdését is – írja a BBC.

A csúcstalálkozó házigazdája az indiai miniszterelnök, Narendra Modi, aki Joe Biden amerikai elnökkel két héttel ezelőtt több megállapodást is aláírt Washingtonban.

A szervezetet Kína, Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán alapította 2001-ben, India és Pakisztán 2017-ben csatlakozott. A SCO-tagállamok tartózkodtak az Oroszország elleni, az ENSZ Közgyűlés által elfogadott határozatoktól, vagy ellene szavaztak.  
 

 

vlagyimir putyin indiai miniszterelnök Oroszország
Kapcsolódó cikkek