Közélet

Borrell szerint folytatni kell a humanitárius munkát Gázában

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Trumpnak is üzent. Josep Borrell szerint az UNRWA munkájára továbbra is szükség van a háború sújtotta vidéken.

Nincs alternatívája a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökségnek, az UNRWA-nak folytatnia kell a munkáját Gázában – jelentette ki Josep Borrell, az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. A tagországok fejlesztési ügyekért felelős minisztereinek informális ülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy semelyik más szervezet sem képes elvégezni azt a munkát, amelyet az UNRWA végez Gázában. Az embereknek továbbra is enniük kell, továbbra is orvoshoz kell járniuk.

EUROPEAN COUNCIL - GEORGIA
Josep Borrell
izraeli háború
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
Fotó: AFP

A katalán politikus kiemelte, hogy ki kell vizsgálni azokat az állításokat, amelyek szerint az UNRWA legalább 12 alkalmazottja október 7-én részt vett a Hamász által vezetett, izraeliek elleni támadásban. Az uniós főképviselő aggodalmát fejezte ki a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ közelében tervezett izraeli támadás miatt, amely szavai szerint megakadályozná a humanitárius segítségnyújtást a területen. Borrell úgy gondolja, hogy

annál többre van szükség, hogy a nemzetközi közösség aggályát fejezi ki Izrael gázai műveletei és a humanitárius helyzet miatt.

Szerinte folytatni kell a nyomásgyakorlást Izraelre, hogy hagyjon fel a katonai műveletével a sűrűn lakott övezetben, és folytatni kell a humanitárius krízis elleni fellépést is.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Donald Trump megjegyzése szerint a volt amerikai elnök nem védené meg azokat a NATO-szövetségeseket, amelyek nem teljesítik a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségvállalásaikat, Borrell azt mondta, hogy a NATO működése nem függhet a mindenkori amerikai elnök szeszélyeitől.

Legyünk komolyak, a vagy létezik, vagy nem létezik

– jelentette ki a spanyol diplomata. Álláspontja szerint a NATO nem lehet olyan katonai szövetség, amely az Amerikai Egyesült Államok elnökének szeszélyétől függően működik napról napra.

Rendőri kiképzést tekintett meg az ukrán belügyminiszterrel Josep Borrell Ukrajnában

Ukrajnába látogatott Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki kedden az ukrán belügyminiszterrel közösen megtekintette, hogyan oktatják európai uniós kiképzők az ukrán rendvédelmi szervek tagjait az orosz ellenőrzés alól felszabadított területeken elvégzendő speciális feladatokra.

 

izraeli háború UNRWA Josep Borrell Európai Unió gázai övezet
Kapcsolódó cikkek