Közélet

Az orosz–ukrán háború 645. napja – Az ukránok beásták magukat a Dnyeper bal partján

Az ukránoknak, miután nemrég átkeltek a Dnyeper orosz oldalára, sikerült megerősíteniük pozíciójukat; elsősorban a folyó menti orosz légvédelmet és rádiózavarókat veszik célba.

Az ukrán erők előrenyomultak a Dnyeper bal partján a dél-ukrajnai Herszon megyében. Ukrajna megerősítette pozícióit a bal parton, és akár 400 katona is beáshatta magát a herszoni Krinki település közelében.

A Ukrainian serviceman stands atop of a Sweden made CV90 armored infantry combat vehicle on a position pointing in the direction of Bakhmut in the Donetsk region on November 27, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Fotó: AFP

Októberben az ukrán erők átkeltek a Dnyeper orosz oldalára és létrehoztak egy tartós pozíciót a bal parton. Most a csapatok azért küzdenek, hogy kiterjesszék ezt a pozíciót és ne legyenek leszorítva az orosz erők által.

Az ukrán drónkezelők elsősorban a folyó menti orosz légvédelmet és rádiózavarókat veszik célba.

A földrajzi kihívásokkal teli régióban jelentős előny, ha nem kell kiszámíthatatlan támadásoktól tartaniuk és lassan, de biztosan tudnak előrehaladni. Az ukrán és az orosz erők is folytatják a harcot Herszon megyében, annak ellenére, hogy a területen egyre rosszabb időjárási viszonyok uralkodnak.

Miközben a Dnyepernél és más területeken is szinte állóháború alakult ki, Amerikában kormánypárti körökben kezd körvonalazódni Ukrajna kapcsán egy átfogó, garanciákat – és ukrán részről feltételezett területi engedményeket – tartalmazó nemzetközi biztonsági koncepció. Ukrajna úgy kapna garanciákat a vezető nyugati államoktól, hogy egyelőre nem indítanák el a bizonytalan kimenetelű NATO-csatlakozási folyamatot.

 

19:44

Fico elintézte: Szlovákia egy darab lőszert sem küld innentől Ukrajnának

17:00

Védelmi kötvények kibocsátását szorgalmazza Charles Michel, az Európai Tanács vezetője

17:00

Lavrov megérkezett kerülőúton az európai tanácskozásra, de nem akarnak vele egyeztetni a biztonságról

Az EBESZ szkopjei találkozóján több mint ötven ország diplomáciai vezetői vesznek részt, többen azonban bojkottálták a találkozót, éppen azért, mert Szergej Lavrov bejelentette részvételi szándékát. Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és a brit külügyminiszter is még Szergej Lavrov érkezése előtt elhagyta Szkopjét.

16:59

Újabb brutális katonai akció: felrobbantották Oroszország összeköttetését Kínával – videó

Megbénult Oroszország fő vasúti összeköttetése Kínával, miután az ukrán biztonsági szolgálat felrobbantott egy alagutat a Burját Köztársaságban. A Szeveromujszkij-alagútban történt robbanásokat az Ukrán Biztonsági Szolgálat tervezte, megbénítva ezzel az Orosz Föderáció és Kína közötti vasúti összeköttetés egyetlen fontos útvonalát – jelentette csütörtökön az RBC-Ukraine hírügynökség, a hírt ismerő forrása hivatkozva. 

16:58

Mintegy tízezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 4510-en léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5298-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 78 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Dnyeper Oroszorország ukrajna háború
Kapcsolódó cikkek