Felkerült az internetre egy rövid videóüzenet Alekszej Navalnijtól, amely arra az esetre készült, ha meghalna. 

Jailed Russian opposition figure Alexei Navalny is seen on a screen via a video link from his penal colony during court hearings over the extremism criminal case against him at the Russia's Supreme Court in Moscow on June 22, 2023. A Russian court ordered on June 19, 2023, that the trial for Kremlin critic Alexei Navalny be held behind closed doors as he faces extremism charges that could see his time in prison extended for decades. The case comes more than a year into Russia's full-scale offensive in Ukraine, which unleashed an unprecedented crackdown on the Kremlin's critics, with many now in exile or in jail. President Vladimir Putin's most prominent critic is being tried at the maximum security prison where he is jailed: IK-6 penal colony, some 250 kilometres (155 miles) east of Moscow. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Halála után üzent az oroszoknak Putyin ádáz ellenfele: „Valami nagyon nyilvánvaló dolgot kell mondanom nektek.” Fotó: AFP

A HVG arról számolt be, hogy az orosz elnök, Vlagyimir Putyin talán legnagyobb kritikusának számító orosz ellenzéki aktivistáról még 2022-ben készített Daniel Roher egy dokumentumfilmet. A forgatás során a rendező feltette Navalnijnak a kérdést, hogy ha megtörténik az „elképzelhetetlen”, és valamiyen okból az életét veszti, milyen üzenetet hagyna hátra az oroszoknak. Az aktivista úgy felelt, hogy abban az esetben, ha megölnék, nagyon egyszerű üzenetet hagyna hátra: 

Ne adjátok fel!

A rendező megkérte, hogy ne csak angolul, hanem oroszul is válaszolja meg ezt a kérdést. Ő ennek eleget is tett. Belenézett a kamerába, majd a feleletét azzal kezdte, hogy valami nagyon nyilvánvaló dolgot kell elmondania. 

„Nem szabad feladnotok. Ha úgy döntöttek, hogy engem megölnek, az azt jelenti, hogy hihetetlenül erősek vagyunk. Ki kell használnunk ezt az erőt, hogy ne adjuk fel, hogy ne feledjük, hogy hatalmas erő vagyunk, amelyet ezek a rosszfiúk elnyomnak. Nem vesszük észre, hogy valójában milyen erősek vagyunk. A gonosz diadalához csak az szükséges, hogy a jó emberek ne tegyenek semmit. Szóval ne legyetek tétlenek” – fogalmazott a lap szerint.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt pénteken, Vlagyimir Putyin egykori kihívója évek óta börtönben volt, és ott is halt meg 47 éves korában. Tavaly év végén szállították át egy szibériai büntetőtelepre.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus vidámnak tűnt a halála előtt egy nappal készült videón

A független orosz hírtelevízió, a Sota.vision videófelvételt tett közzé a Kreml ellenfeléről, Alekszej Navalnijról, azt állítva, hogy az csütörtökön készült, mindössze egy nappal a halála előtt.