Közélet

Létfontosságú Ukrajna folytatódó amerikai támogatása a NATO-főtitkár szerint

A vezető szerint Ukrajna támogatása nem jótékonykodás, hanem a NATO biztonságáról szól. Az is kiderült, hogy az Egyesült Államok továbbra is tud és fog katonai segítséget nyújtani Ukrajnának.

Az észak-atlanti katonai szövetség létfontosságúnak tartja, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa továbbra is támogassa Ukrajnát – jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán, a szövetség politikai döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács ülését követően. Jens Stoltenberg az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannal közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Ukrajna támogatása nem jótékonykodás, hanem a saját biztonságunkról szól.

Jens Stoltenberg - Jake Sullivan press conference in Brussels

Fotó: Anadolu via AFP

Egy orosz győzelem meggyengítene minket, és nemcsak Moszkvát, hanem Kínát, Iránt és Észak-Koreát is bátorítaná. Ez úgy Európa, mint Amerika biztonságára is hatással lenne – figyelmeztetett a NATO-főtitkár.

Kiemelte: Ukrajna folytatódó katonai támogatása segíti Kijevet, hogy megsemmisítse Oroszország harci képességét, valamint hozzájárul a szabadság kivívásához. A szövetségesek támogatása napról napra változást hoz a harctereken – emelte ki. Hozzátette: számít arra, hogy minden szövetséges tartja magát korábbi kötelezettségvállalásához Ukrajna támogatására, és hozzájárul országa – és ezzel a szövetség – katonai elrettentő és védelmi képességének fokozásához.

Nem szabad, hogy Moszkvának kétsége legyen afelől, hogy a szövetség képes megvédeni minden tagországát

– húzta alá.

A NATO-főtitkár egy kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy a magyar parlament hamarosan ratifikálja Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozását. Svédország NATO-tagsága az egész szövetséget nagyobbá és erősebbé teszi – tette hozzá. Jake Sullivan a sajtótájékoztatón kijelentette, az Egyesült Államok továbbra is tud és fog katonai segítséget nyújtani Ukrajnának. Nincs alternatívája az Egyesült Államok olyan szintű kötelezettségvállalásnak, amely lehetővé teszi Ukrajnának, hogy rendelkezzen a számára szükséges tüzérségi fegyverekkel, légvédelmi rendszerekkel és egyéb képességekkel – húzta alá.

Nincs B terv, a Fehér Ház arra összpontosít, hogy Ukrajna az Egyesült Államok kongresszusának jóváhagyásán keresztül megkapja a segélycsomagot

– fogalmazott Sullivan, majd hozzátette: az amerikai támogatás nem csak a honvédő háborút, hanem a NATO-tagságon dolgozó ország elrettentő képességének hosszú távú megteremtését is segíti.

 

Ukrajna NATO ukrajna Jens Stoltenberg NATO-főtitkár NATO
Kapcsolódó cikkek