Közélet

Szudánban is egymást lövik az ukránok és az oroszok

Már korábban is keringtek videók arról, hogy ukrán különleges erők harcolnak Szudánban, most viszont egy orosz fogolyról kerültek ki felvételek, aki a Wagner csoport tagjának nevezte magát.

Egyes beszámolók szerint az ukrán különleges erők Szudánban továbbra is támogatják az ország fegyveres erőit, akik a lázadó Gyorstámogató Erők (RSF) ellen harcolnak, a lázadókhoz pedig a Wagner-zsoldosok tagjai csatlakoztak. Ha ez igaz, akkor Szudán továbbra is az ukrán és orosz erők további összecsapásainak helyszíne.

Fotó: AFP

A Kyiv Post közzétett egy kisfilmet, amely állításuk szerint az ukrán katonai hírszerzés titkos műveletekért felelős forrásaiból származik, és egy elfogott orosz foglyot mutat – számol be róla a The Guardian. 

A videón látható katona azt állítja, hogy a PMC Wagner tagja, és a Közép-afrikai Köztársaságból érkezett Szudánba, hogy megdöntse a helyi kormányt mintegy százfős egységével.

A videó helyszínét és tartalmát a két féltől független média még nem ellenőrizte, a hónapok óta tartó találgatások után azonban napvilágot látott, hogy az ukrán erők Szudánban tevékenykednek egy Kijev által kibontakozó kampány részeként, hogy az ukrajnai háború frontvonalain túlmutató orosz érdekekre is csapást mérjenek. Már korábban is keringtek videók arról, ahogy ukrán típusú kamikaze drónok támadják az RSF erőit. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeptemberben találkozott a szudáni hadsereg főnökével, Abdel Fattah al-Burhannal, utána azt nyilatkozta, hogy

közös biztonsági kihívásokat beszéltek meg, „nevezetesen az Oroszország által finanszírozott illegális fegyveres csoportok tevékenységét”.

A szudáni hadsereg 2023 tavasza óta harcol az RSF ellen. Számos jelentés szerint a lázadókat már régóta támogatja a Wagner csoport, amelyet Moszkva szorosabb ellenőrzés alatt tart vezetője, Jevgenyij Prigozsin halála óta. Már ősszel is felütötte fejét, hogy ukrán különleges erők dróntámadást intéztek a Wagner csoport szövetségesei ellen Szudán fővárosának közelében, de ezt akkor Kijev tagadta. A legfrissebb videó egy másik része azt mutatja, hogy az ukrán különleges erők tagjai éjjel átkutatnak egy katonai járművet, és egy Wagner-kártyát vesznek le egy látszólag halott katonáról, de a képek túl sötétek és homályosak ahhoz, hogy egyértelműen meg lehessen állapítani a kártya eredetét.

 

oroszország szudán wagner-csoport ukrajna háború
Kapcsolódó cikkek