Közélet

Zelenszkij félreállítja tábornokát, londoni nagykövet lesz Zaluzsnyij

Zaluzsnyij és Zelenszkij már régóta nem ápol jó viszonyt, az ukrán elnök pedig már múlt héten fel is kérte a hadsereg főparancsnokát, hogy mondjon le pozíciójáról, aki ezt akkor elutasította. Jevgenyij Sevcsenko képviselő szerint most úgy tűnik, sikerült alkut kötnie az elnöknek és a főparancsnoknak.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka beleegyezett, hogy kinevezzék brit nagykövetnek. A főparancsnokot február 8-án bocsáthatják el katonai pozíciójából, ezt Jevgenyij Sevcsenko, az ukrán Verhovna Rada képviselője jelentette ki a Globális Stratégiák Intézetének igazgatójával, Vadim Karasevvel adott interjújában.

Ukraine Celebrates The Independence Day, Amid Russian Invasion Of Ukraine
Fotó: NurPhoto via AFP

„Információim szerint Zaluzsnij beleegyezett a nagy-britanniai nagyköveti posztba” – mondta Sevcsenko, és hozzátette, hogy akiket nagykövetnek küldenek, azokat „politikai nyugdíjba” küldik, és már nem térnek vissza, „ez Ukrajnában hagyomány” – számolt be róla az Izvesztyija.

Sevcsenko úgy véli, ha a főparancsnok beleegyezik a posztba, nem tér vissza az ukrán politikába, de ha Ukrajnában marad, akkor képes lehet még politikai karriert kiépíteni.

Korábban a Le Temps című újság az ukrán védelmi minisztérium egyik forrására hivatkozva arról számolt be, hogy a Pentagon nyomást próbált gyakorolni Kijevre Zaluzsnij kirúgása érdekében. A forrás megjegyezte, hogy az ukrán fegyveres erők főparancsnoka sok olyan hibát követett el, amelyek a jelenlegi állapotokhoz vezettek.

Kijevi források szerint Zaluzsnij múlt héten visszautasította, hogy lemondjon, hiába kérte erre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Pénteken a főparancsnok újabb kanna olajat öntött a tűzre egy a CNN-nek írt véleménycikkében. Zaluzsnij cikke szerint a bürokrácia hátráltatja az ukrán védelmi ipart, „a kiképzés és a hadviselés új filozófiájára van szükség, hogy a korlátozott erőforrásokkal megbirkózzanak”.

 

ukrajna valerij zaluzsnij ukrán hadsereg főparancsnok háború
Kapcsolódó cikkek