Az elmúlt napokban a Kreml többtucatnyi megkeresést kapott a világ nagy médiumaitól, amelyek interjút kívánnak készíteni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – mondta Dmitrij Peszkov államfői szóvivő pénteken.

Az orosz elnökkel készített interjút Tucker Carlson csütörtök este tette közzé honlapján. 
Fotó: AFP

A szóvivő szerint azután, hogy kiderült, Tucker Carlson amerikai televíziós személyiség elnöki interjúlehetőséget kapott

egyebek között az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Ausztria és Ausztrália médiája részéről érkezett hasonló kérelem Moszkvába. 

Peszkov köszönetet mondott a külföldi sajtónak az orosz elnök iránti érdeklődéséért, hozzátéve, hogy nyilvánvaló okokból most nem lesz több interjú, de a Kreml – a jövőre való tekintettel – minden kérést szem előtt tart.

Elmondta azt is, hogy diplomáciai csatornákon keresztül nem érkezett reagálás a Putyin és Carlson közötti beszélgetésre, ám ilyennel nem is számoltak. Meglátása szerint a Kreml nem lát hisztériát és pánikot az Egyesült Államokban a Putyin-interjú után. Hozzátette, hogy szerinte idővel az elnöki interjút nagyon alaposan tanulmányozni fogják.

Szeretnénk, ha minél több olvasó és néző megismerné államfőnk interjúját

– szögezte le Peszkov, aki szólt arról is, hogy az amerikai újságíró nem egyeztette előre kérdéseit a Kremllel, hozzátéve, hogy az ilyesmi nem is gyakorlat az elnöki apparátusnál.

Az interjút Carlson csütörtök este tette közzé honlapján és több online platformon. Az interjú nézőinek száma időközben meghaladta a 100 milliót az X-en, míg megközelítette a 6 milliót a YouTube-on. A Kreml honlapja is képpel és szöveggel közzétette az interjút.

Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek párt államfőjelöltje, az orosz parlament alsóházának alelnöke pénteken felhívást intézett az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) vezetőjéhez, Andrej Lipovhoz, amelyben az X blokkolásának feloldását kéri, tekintettel arra, hogy az exkluzív Putyin-interjú ott jelent meg.

Mint mondta, az interjú megjelenése azt bizonyítja, hogy az X közösségi hálózat az információterjesztés semlegességéhez tartja magát. Ezért szerinte ideje az oldal blokkolását feloldani, hiszen tulajdonában a platform sokat változott.