Közélet

Német külügyminiszter: a Gázai övezet az összeomlás szélén áll, tűzszünetre van szükség

Annalena Baerbock a harcok kitörése óta immár ötödször utazik Izraelbe, ahol a tervek szerint Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel is tárgyal majd.

A Gázai övezet az összeomlás szélén áll, ezért mielőbbi tűzszünetre van szükség Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint, aki az övezetben található Rafah elleni szárazföldi műveletek leállítására is felszólította Izraelt. A politikus berlini beszédében kiemelte, ezzel részben megelőzhető lenne, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet tavaly októberi izraeli terrortámadása óta – az izraeli megtorló hadműveletek miatt – Rafahba menekült mintegy 1,3 millió palesztin civil helyzete tovább romoljon.

A woman reacts as she stands before a vehicle loaded with items secured by rope as people flee from Rafah in the southern Gaza Strip on February 13, 2024 north towards the centre of the Palestinian territory amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Fotó: Mohammed Abed / AFP

Baerbock kedden Rijád al-Maliki palesztin külügyminisztert fogadta Berlinben, és találkozójuk után kijelentette, hogy a Gázai övezetben több humanitárius segélyre és tűzszünetre van szükség, továbbá 

felszólította Izraelt, hogy tegyen eleget nemzetközi humanitárius jogi kötelezettségeinek, és a rafahi katonai műveletek előtt nyisson biztonságos folyósokat a civil lakosság védelme érdekében. 

A külügyminiszer szerdán Izraelbe utazott.

A tárca szóvivője szerint Baerbock izraeli tárgyalásain a humanitárius tűzszünethez vezető politikai útról is szó lesz, amely lehetőséget teremtene további túszok szabadon bocsátására és a fenntartható tűzszünetről szóló tárgyalások megkezdésére.

A diplomata a Hamász októberi támadása óta már ötödik alkalommal utazik Izraelbe, ahol a tervek szerint találkozik Benjámín Netanjáhú miniszterelnökkel, Jichák Hercog államfővel és az ellenzék részéről Jaír Lapiddal is.

 

Gázai övezet izraeli háború tűzszünet
Kapcsolódó cikkek