Közélet

Patriot rakétarendszerrel lőtték le az ukrán hadifoglyokat szállító orosz repülőgépet

Az orosz nyomozók befejezték a Belgorod felett lelőtt katonai repülőgép roncsainak vizsgálatát. A szakérők arra jutottak, hogy a maradványokon egy amerikai Patriot rendszer MIM-104A típusú irányított légvédelmi rakétájának nyomait lelhetők fel. A Kreml szóvivője szerint ez csak újabb jele annak, hogy a Nyugat már közvetlen résztvevője a háborúnak.

Az amerikai Patriot rendszer MIM-104A típusú irányított légvédelmi rakétáját használta az ukrán hadifoglyokat szállító orosz Il–76-os repülőgép lelövésére az ukrán hadsereg – foglalt állást csütörtökön az orosz nyomozó bizottság (SZK).

Szczecin,poland-july,2022:mim-104,Patriot,-,American,Surface-to-air,Missile,System,Developed,By
Fotó: Shutterstock

A nyomozás során elvégzett szakértői vizsgálat következtetése szerint a helyszínen fellelt szilánkok a szerkezeti, geometriai jellemzőik és a rendelkezésre álló jelölések alapján a Patriot komplexum MIM-104A típusú légvédelmi irányított rakéta tervezési elemei

– áll az SZK által kiadott tájékoztatásban.

Az orosz védelmi minisztérium szerint január 24-én az oroszországi Belgorod megye légterében az ukrán fél lőtte le az orosz légierő Il–76-os katonai szállító repülőgépét, amely 65 ukrán foglyot szállított hadifogolycserére. Velük együtt a gépen utazó három orosz kísérő tiszt és a személyzet hat tagja is életét vesztette. Megállapították, hogy a gépre két légvédelmi rakétát indítottak Harkiv megye ukrán ellenőrzés alatt álló részéről, Lipci településről.

A csütörtöki hivatalos beszámoló szerint a repülőgép lezuhanása helyszínének vizsgálata során a szakértők két rakéta törzsének és mechanizmusának 116, angol nyelvű feliratokkal és jelölésekkel ellátott darabját találták meg. Az SZK a következő jelölések sorolta fel: ASSY 11455748, SN740179, ASSY 11461343, SN740206, ASSY 11461865, SN740207, Raytheon, CONFIDENTIAL classified by PATRIOT SECURITY CLASSIFICATION GUIDE DATED: 9/22/83 ADDENDA DATED 11/28/83 8/8/84 CONTRACT NO/DAAH01-86C-A018, 18876 ASSY, MARTIN MARIETA és 10253043-39 02 S/N 80025.

A tárgyakon a szakértői vizsgálat hexogén nyomait mutatta ki, akár 10 százalékot elérő oktogénszennyeződéssel, ami az SZK szerint külföldön gyártott robbanóanyagokra jellemző. A hatóság hozzátette, hogy a terrortámadás címén indított büntetőügyben a nyomozás folyamatban van.

Az orosz parlament alsóháza (állami duma) csütörtöki plenáris ülésén felhívással fordult az amerikai kongresszushoz, amelyben sürgette a „kijevi rezsim” terroristának minősítését és támogatásának megszüntetését, valamint segítséget kért a „terrorcselekmény” közvetlen elkövetőinek bíróság elé állításához. A dokumentum szerzői közölték: 

az Il–76-ost amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszer alkalmazásával semmisítették meg, és a történteket „szándékos és tudatos gyilkosságnak” minősítették, rámutatva, hogy az orosz–ukrán fogolycseréről és a fogolyszállítás útvonaláról előzetesen megállapodtak a felek.

A felhívás szerint nem ez volt az első eset, hogy Kijev „kegyetlenül lemészárolja fogságban lévő katonáit”. A duma emlékeztetett arra, hogy 2022. július 29-én amerikai HIMARS rakétavetővel mértek csapást a donyecki régióban lévő olenivkai börtönre, aminek következtében több mint ötven ukrán katona életét vesztette, több mint hetvenen pedig megsebesültek. Kitértek arra is, hogy számos esetben használtak amerikai fegyvereket civilek elleni szándékos támadáshoz.

Az orosz képviselők szerint a neonáci ideológia és „ezen ideológia ukrajnai megtestesülésének támogatása a kijevi klikket csak a terror folytatására és az erőszak fokozására provokálja, ami közelebb viszi a világot egy globális katasztrófához”.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy a nyugati országok nem hajlandók részt venni az Il–76-os lelövésének nemzetközi vizsgálatában, mert attól félnek, hogy kiderülne az érintettségük. Ugyanakkor említést tett arról is, hogy Európában egyesek „papírt kérnek” a lehetőség megfontolásához.

Senki sem lesz közülük érdekelt abban, hogy lefolytassák a vizsgálatot, és önmagukra bukkanjanak

– mondta a Kreml szóvivője.

Peszkov szerint a Nyugat immár „közvetlen résztvevője ennek a fegyveres konfliktusnak”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette: Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy az Il–76-os ügyében nemzetközi vizsgálatot folytassanak le.

Az amerikai állampolgároknak tudniuk kell, hogy mire használják a pénzüket. Biden és csapata bűnrészessé tette az amerikaiakat egy véres tragédiában

– írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki Telegram-bejegyzésében az SZK közleményét és az orosz alsóház felhívását kommentálva.

 

hadifoglyok patriot orosz repülőgép Il-76
Kapcsolódó cikkek