Közélet

Áll a bál a lezuhant Il-76 körül, az ukránok szerint a repülőgépen nem is voltak hadifoglyok

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozást indított a repülő lelövésének ügyében.

Büntetőeljárást indít a szerdán, Oroszországban lezuhant Il-76-os orosz katonai repülőgép ügyében – melyen az orosz tájékoztatás szerint 65 ukrán hadifogoly is utazott – az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) – derül ki a szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményéből.

A biztonsági szolgálat most egy sor intézkedést foganatosít a repülőgép-szerencsétlenség összes körülményének tisztázása érdekében. Mint írják, a vizsgálatot az ukrán büntető törvénykönyvnek a háborús törvények és szokások megsértésére vonatkozó vádpontja alapján indították.

Fotó: Russian Investigative Committee/AFP

Az orosz Il-76-os gép Belgorod közelében zuhant le, lelövését először az ukrán légvédelem vállalta, majd később visszavonta ezt a tájékoztatást. Ezután közölte Oroszország azt, hogy a gépen ukrán hadifoglyokat szállítottak.

Az ukrán Szabadság Rádiónak nyilatkozva Andrij Juszov ukrán hírszerzési szóvivő elmondta, hogy 

a hírszerzés értesülései szerint orosz tisztségviselőknek kellett volna tartózkodniuk a katonai szállítógépen, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azonban az utolsó pillanatban megtiltotta nekik, hogy felszálljanak rá.

Beszélt arról is, hogy a gép lezuhanása után mindössze öt holttestet szállítottak a helyi hullaházba. Elmondása szerint az ukrán hírszerzés a gép katasztrófája után szerzett tudomást erről. Hozzátette, hogy az orosz mentési szakembereknek nem engedték átvizsgálni a baleset helyszínét – írja a Kárpáti Igaz Szó.

„Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának az incidens helyszínére érkezett képviselőit az FSZB és a hadsereg képviselői gyakorlatilag elkergették, és a jegyzőkönyv szerint nem kaptak lehetőséget arra, hogy ellenőrzést végezzenek a baleset helyszínén” – mondta Juszov, aki szerint a becsapódás helyszínéről készült videón nem láthatók emberi testek maradványai. Az öt, hullaházba szállított holttest pedig megfelel az Il-76-os személyzete létszámának.

Az ukrán parlament emberi jogi biztosa, Dmitro Lubinec egy tévéműsorban pedig arról beszélt, hogy Ukrajna egyelőre nem látta jelét annak, hogy a Belgorodnál lezuhant Il-76-os katonai repülőgépen nagyszámú hadifogoly tartózkodott volna. Hozzátette, hogy Ukrajna nem tudja megjósolni, hogy Oroszország beleegyezik-e a hadifoglyok cseréjébe a szerencsétlenség után, de mindent megtesz annak érdekében, hogy továbbra is hazatérhessenek Oroszországból az ott fogva tartott ukrán állampolgárok.

 

hadifogoly Il-76 háború
Kapcsolódó cikkek