Közélet

Korán kezdődött a tavasz, hamarabb indult a pollenszezon

A hét második felében is marad a tavaszias időjárás. Szerdán 11 fok körül alakul a hőmérséklet. Az allergiások azonban ennek árnyoldalát is megtapasztalják, idén a pollenszezon is korábban kezdődött.

A pollenterhelés országosan magas, de a napokban az eső, illetve az éjszakai fagy átmenetileg kismértékben csökkentheti – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján közzétett szokásos pollenjelentésben.

Woman,Allergic,Suffering,From,Seasonal,Allergy,At,Spring,,Posing,In
Woman allergic suffering from seasonal allergy at spring, posing in blossoming garden at springtime. Young woman sneezing in front of blooming tree. Spring allergy concept
pollen, allergia, pollenkoncentráció, tavasz, virágpor, időjárás
Bár sokan örülnek a jó időnek, az allergiások örömében üröm a hamarabb kezdődő pollenszezon.
Fotó: Shutterstock

Kiemelték, hogy jelenleg az éger, a ciprus- és tiszafafélék, illetve már a kőris pollenkoncentrációja is országosan a közepes-magas tartományban alakul, a mogyoróé pedig jellemzően közepes. A nyár, a szil és a juhar virágpora jellemzően alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Az NNGYK azt ajánlja, hogy a tavaszi fák pollenjére allergiások készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére, erősödésére, és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

A pollenek korábbi megjelenésében közrejátszik a szokásosnál enyhébb, tavaszias időjárás is. Szerdán a többórás napsütés mellett gomolyfelhők lesznek az égen, de ezekből nem alakul ki csapadék– írta meg a Köpönyeg.hu. Az előrejelzés szerint csak néha élénkülhet meg az északnyugati szél. 11 fok körül alakul a hőmérséklet.

Az enyhe idő marad a hét hátralévő részében is. Csütörtökön északnyugat felől gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, de kisebb eső csak elszórtan fordul elő. 12 fok körül alakul a hőmérséklet. Gyenge lesz a légmozgás. Pénteken a ködfoltok feloszlása után többórás napsütés valószínű. Azonban az északkeleti tájakon tartósabban rétegfelhős maradhat az ég, 9-14 fok lesz. A délkeleti szél néha megélénkülhet.

Szombaton északnyugat felől borultságig növekszik a felhőzet, és délutántól szórványosan az eső is elered. Egyre inkább megélénkül az északnyugati szél. 11-13 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők. Vasárnap reggelig keleten még többfelé lehet eső, zápor, majd északnyugat felől csökken a felhőzet. A felhőátvonulásokból elszórtan zápor is előfordul. Marad a 12 fok körüli maximum.

Pollenpara: egyre hosszabb parlagfűszezon nehezíti a magyarok életét

Az elmúlt három évtized adatai alapján a mérőállomások trendszerűen egyre később regisztrálják a parlagfűpollen megjelenését, amelynek koncentrációja országos átlagban rövidebb felfutás után éri el a tüneteket okozó közepes szintet, amely egyre hosszabb – írta még tavaly NNGYK, melynek adatai szerint Magyarországon minden ötödik ember szenved allergiától.

 

NNGYK tavasz pollen allergia
Kapcsolódó cikkek