BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
US President Donald Trump announces his nominee for Federal Reserve System Chair Jeorme Powell

Powell napjai meg vannak számlálva, ha Trumpot újra elnökké választják

Az amerikai jegybank elnökének mandátuma 2026-ban jár le. Trump szerint a „folyton késő” Powellt egy átlagos munkahelyen már rég kirúgták volna.

Donald Trump volt elnök és a republikánusok várható elnökjelöltje pénteken kijelentette, hogy nem nevezné ki újra Jerome Powellt a Federal Reserve, az amerikai jegybank élére, ha novemberben újraválasztják – írta a Bloomberg.  

US President Donald Trump announces his nominee for Federal Reserve System Chair Jeorme Powell
A Powellt kinevező Trump újraválasztásakor búcsút intene a Fed-elnöknek.
Fotó: AFP

Semmiképp sem jelölném újra, mivel nem vagyok megelégedve az eddigi munkájával. Arról nem is beszélve, hogy várhatóan csak azért kezd el most kamatot csökkenteni, hogy a demokratáknak segítsen

– jelentette ki Trump pénteki interjújában. A volt elnök a közelmúltban több alkalommal is keményen kritizálta a Fed elnökét, akit azzal vádolt meg, hogy direkt az amerikai gazdaság tönkretételén dolgozik.

Trump emiatt azon is meglepődött, hogy Powellt legutóbb újra kinevezték, mivel szerinte a „folyamatos késéseivel” bármilyen más munkahelyen már rég kirúgták volna.

Powell ⁠⁠második négyéves mandátuma 2026-ban járna le, azaz a következő amerikai elnöki ciklus közepén. A Fed-elnök eddig nem jelezte, hogy a jövőben is vállalná-e a jegybank vezetését. Trumpnak törvényes eszköze nincs, hogy a regnáló jegybankelnököt eltávolítsa a posztjáról, úgyhogy két évig biztosan vele kell együttműködnie – amennyiben persze elnökké választják novemberben.         

Arra a kérdésre, hogy miért megy olyan jól a tőzsde, ha Joe Biden elnök keze alatt rosszul áll a gazdaság, Trump azt mondta, hogy a kereskedők optimisták, hogy visszatér a Fehér Házba.

Ez persze a saját értelmezése, fundamentális alapja nincs. A Wall Street legutóbbi raliját a Fed hamarosan várható kamatcsökkentésébe vetett bizalom is táplálta, amely például a mesterséges intelligenciák népszerűségén felkapaszkodó technológiai részvényeket is népszerűvé tette.  

Oda a bizalom, Trump ma már nem nevezné ki a Fed élére Powellt

A jövőre esedékes amerikai elnökválasztáson a republikánusok részéről esélyesként induló Donald Trump már nem szavazna ismét bizalmat a Fed jelenlegi elnökének.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.