Donald Trump volt elnök és a republikánusok várható elnökjelöltje pénteken kijelentette, hogy nem nevezné ki újra Jerome Powellt a Federal Reserve, az amerikai jegybank élére, ha novemberben újraválasztják – írta a Bloomberg.  

US President Donald Trump announces his nominee for Federal Reserve System Chair Jeorme Powell
A Powellt kinevező Trump újraválasztásakor búcsút intene a Fed-elnöknek.
Fotó: AFP

Semmiképp sem jelölném újra, mivel nem vagyok megelégedve az eddigi munkájával. Arról nem is beszélve, hogy várhatóan csak azért kezd el most kamatot csökkenteni, hogy a demokratáknak segítsen

– jelentette ki Trump pénteki interjújában. A volt elnök a közelmúltban több alkalommal is keményen kritizálta a Fed elnökét, akit azzal vádolt meg, hogy direkt az amerikai gazdaság tönkretételén dolgozik.

Trump emiatt azon is meglepődött, hogy Powellt legutóbb újra kinevezték, mivel szerinte a „folyamatos késéseivel” bármilyen más munkahelyen már rég kirúgták volna.

Powell ⁠⁠második négyéves mandátuma 2026-ban járna le, azaz a következő amerikai elnöki ciklus közepén. A Fed-elnök eddig nem jelezte, hogy a jövőben is vállalná-e a jegybank vezetését. Trumpnak törvényes eszköze nincs, hogy a regnáló jegybankelnököt eltávolítsa a posztjáról, úgyhogy két évig biztosan vele kell együttműködnie – amennyiben persze elnökké választják novemberben.         

Arra a kérdésre, hogy miért megy olyan jól a ha Joe Biden elnök keze alatt rosszul áll a gazdaság, Trump azt mondta, hogy a kereskedők optimisták, hogy visszatér a Fehér Házba.

Ez persze a saját értelmezése, fundamentális alapja nincs. A Wall Street legutóbbi raliját a Fed hamarosan várható kamatcsökkentésébe vetett bizalom is táplálta, amely például a mesterséges intelligenciák népszerűségén felkapaszkodó technológiai részvényeket is népszerűvé tette.  

Oda a bizalom, Trump ma már nem nevezné ki a Fed élére Powellt

A jövőre esedékes amerikai elnökválasztáson a republikánusok részéről esélyesként induló Donald Trump már nem szavazna ismét bizalmat a Fed jelenlegi elnökének.