Donald Trump volt amerikai elnök újraválasztása esetén már nem szavazna ismét bizalmat a Fed jelenlegi elnökének, Jerome Powellnek, noha annak idején még ő maga nevezte ki az amerikai jegybank élére – erről Trump a Fox Newsnak adott interjújában beszélt. Trump még 2017-ben jelölte Powellt a Fed élére, ahol a jelenlegi pénzügyminisztert, Janet Yellent váltotta fel.

US President Donald Trump announces his nominee for Federal Reserve System Chair
Jerome Powell és Donald Trump. Oda a bizalom. 
Fotó: AFP

Trump és Powell viszonya a Fed elnök friss kinevezését követően hónapokon belül megromlott. Az amerikai elnök ugyanis úgy vélte, Powellék túl szigorú kamatkörnyezetet hoztak létre az országban elnöksége idején, az azt követő kamatvágások ütemét pedig túl lassúnak tartotta.

Trump korábban nyilvánosan többször is nekiment már Powellnek: 2019-ben egyszer azt fejtegette, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök vagy Powell Amerika nagyobb ellensége. A jogszabályokat félreértelmezve azzal kérkedett, hogy minden hatalma megvan ahhoz, hogy kirúgja vagy lefokozza a Fed elnökét, ha úgy látja helyesnek – tette mindezt annak ellenére, hogy az amerikai politikai vezetés egészen a Clinton-elnökség óta szinte soha nem bírálta a jegybankot nyilvánosan, ezt a szokást pedig azóta a Biden-kormány sem rúgta fel, többek közt azzal sem, hogy 2021-ben újrajelölték Powellt a Fed élére.  

Még mindig nincs vége: újabb vádemelés Trump ellen

A volt elnök ellen 13 pontban emeltek vádat, de 18 társának is felelnie kell az ügyben.

A 2021-es újrajelöléshez pedig Trump ezt a megjegyzést fűzte:

Meglepett, hogy újrajelölték – minden bizonnyal azért, mert tudják, hogy én mennyire nem kedvelem.

A csörte újabb frontját Trump a napokban azzal nyitotta meg, hogy kijelentette: Powell folyamatosan elkésik valamennyi, monetáris politikát érintő döntésével, az ország pedig ezzel rendre a rövidebbet húzza.

Trump a jövőre esedékes elnökválasztáson a közvélemény-kutatási adatok szerint jó esélyekkel indul: győzelmére az elemzők 30,8 százalékos esélyt látnak, nála csak Joe Biden hivatalban lévő elnök indul jobb helyzetből, újraválasztására 34,8 százalékos sanszot látnak a szakértők.