Közélet

A modernizált nukleáris fegyverekkel dicsekedett Putyin és a mesterséges intelligencia bevetését ígérte

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy Oroszország stratégiai nukleáris fegyvereinek csaknem száz százalékát modernizálta, megkezdte a Cirkon rakéták sorozatgyártását, és befejezi más csapásmérő rendszerek tesztelését.

Miután egyik nap megtekintette, a másik nap pedig már harminc percet repült is a modernizált Tu–160M rakétahordozó bombázóval, Vlagyimir Putyin orosz elnök ma bejelentette, hogy az ország a stratégiai nukleáris fegyvereinek csaknem száz százalékát modernizálta.

 

„A valós harci tapasztalatok figyelembevételével továbbra is minden lehetséges módon erősítjük a fegyveres erőket, biztosítjuk folyamatos technikai újrafelszerelésüket és korszerűsítésüket. Ma a modern fegyverek és felszerelések aránya a stratégiai nukleáris erőkben már elérte a 95 százalékot, a nukleáris triász haditengerészeti komponense pedig közel száz százalékkal megújult” – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

Tájékoztatása szerint, megkezdődött az új Cirkon hiperszonikus rakéták sorozatgyártása, a többi csapásmérő rendszer tesztelése pedig folyamatban van. Emlékeztetett, hogy a minap Kazanyban négy Tu–160M ​​rakétahordozót kaptak meg az orosz fegyveres erők.

Az orosz elnök már korábban egyértelműsítette, hogy meglátása szerint a nukleáris triád szerepe megnőtt, és ennek fontos pillére a négy Tu–160M rakétahordozó bombázó. A nukleáris triád egy háromágú katonai erőstruktúra, amely szárazföldről indítható nukleáris rakétákból, nukleáris rakétával felfegyverzett tengeralattjárókból, valamint nukleáris bombákkal és rakétákkal felszerelt stratégiai repülőgépekből áll.

Pénteki beszédében az elnök kitért arra, hogy az általános célú haderőnél is törekedni fognak arra, hogy a korszerű fegyverek és járművek aránya minél magasabb legyen. „Ismétlem, ezt a munkát szisztematikusan és következetesen végzik. A védelmi ipari vállalkozások az elmúlt években többszörösére növelték a legnépszerűbb fegyverek, elsősorban a nagy pontosságú csapásmérő fegyverek és különféle típusú pilóta nélküli légi járművek, harckocsik, páncélozott járművek, tüzérség, valamint légvédelmi rendszerek gyártását és ellátását, ellenütő rendszerek, valamint kommunikációs és felderítőberendezések gyártását” – modta Putyin. Hozzátette: következik az ígéretes prototípusok fejlesztése és sorozatgyártása, valamint a mesterségesintelligencia-technológiák bevezetése a katonai szektorban.

 

Tu – 160M rakétahordozó orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin nukleáris arzenál
Kapcsolódó cikkek