Közélet

Szaúd-Arábia: csak akkor lesz kapcsolat Izraellel, ha elismerik a palesztin államot

A két ország viszonya a normalizáció küszöbén volt, amikor kitört a háború. Bár a folyamat megakadt, Szaúd-Arábia hajlandó továbblépni, ha véget ér a háború, és megszületik a palesztin állam megalakulásának esélye.

Azt közölte Szaúd-Arábia az Egyesült Államokkal, hogy csak abban az esetben hajlandó diplomáciai kapcsolatokat létesíteni Izraellel, ha az elismeri az 1967-es határokon alapuló független palesztin államot, amelynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa – derül ki a szaúdi külügyminisztérium szerdai közleményéből.

A minisztérium felszólítja az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon állandó tagjait, akik nem ismerték el az 1967-es határok mentén, Kelet-Jeruzsálem fővárossal rendelkező palesztin államot, hogy tegyék ezt meg. A közlemény továbbá sürgeti a Gázai övezet elleni izraeli agresszió befejezését, valamint az izraeli csapatok kivonulását a térségből.

Smoke billows during Israeli bombardment in Rafah on the southern Gaza Strip on February 6, 2024 amid ongoing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Mahmud Hams / AFP)
Fotó: AFP

Washington hónapokon át igyekezett diplomáciai lépésekkel elérni, hogy Szaúd-Arábia rendezze kapcsolatait Izraellel, és ismerje el az országot, mígnem októberben megkezdődött a gázai háború.

Mára Szaúd-Arábia hajlandó lenne elfogadni egy politikai kötelezettségvállalást Izrael részéről a palesztin állam létrehozására, hogy megpróbálja elérni a Washingtonnal megkötendő védelmi paktum jóváhagyását még az idei amerikai elnökválasztás előtt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg találkozójukon közölte, hogy továbbra sem veti el a kapcsolatok normalizálását Izraellel, 

azonban minden ez irányba tett lépést a gázai háború lezárásától és a palesztin állam létrehozásához vezető útitervtől tesz függővé.

Az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében Izrael 2020-ban már megállapodott az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel arról, hogy rendezik a diplomáciai kapcsolataikat. Amerikai közvetítéssel Szaúd-Arábia is tárgyalást folytatott Izraellel a két ország kapcsolatainak normalizálása céljából, de Izrael gázai övezeti bombázásai miatt közölte, hogy szünetelteti az egyeztetéseket.

Franciaországban pedig Emmanuel Macron francia elnök századunk legnagyobb antiszemita mészárlásának nevezte a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én Izrael ellen végrehajtott terrortámadását a 42 francia áldozat emlékére Párizsban rendezett állami megemlékezésen szerdán.

A francia elnöki hivatal azt tervezi, hogy egy későbbi időpontban a Gázai övezet izraeli bombázásában meghalt francia áldozatoknak is megemlékezést szervez, de annak ideje és formája egyelőre nincs tisztázva.

 

izraeli háború Szaúd-Arábia Hamász
Kapcsolódó cikkek