Közélet

A Hamász is bemutatta tűzszüneti tervét – kérdés, mit mond erre Izrael

Az iszlamista szervezet azt várja, hogy Izrael teljesen vonuljon ki Gázából, ez azonban több izraeli kormánypárt számára elfogadhatatlan.

A Hamász is közölte a saját tűzszüneti javaslatát, melynek eredményeképpen 135 napra elhallgathatnak a fegyverek Gázában és az összes túsz kiszabadulhat az iszlamista szervezet fogságából, ám ezért cserébe azt várják, hogy az izraeli hadsereg vonuljon ki a területről.

A fegyveres szervezet a közvetítő szándékkal fellépő Katar és Egyiptom tűzszüneti javaslatára válaszolt ezzel, melyet korábban Izrael és az Egyesült Államok is jóváhagyott. Hozzájuk Kairó és Doha közvetítésével eljuttatták az ellenajánlatot, amire egyelőre nem érkezett nyilvános válasz.

Fotó: SAID KHATIB/AFP

A Hamász három, 45 napos lépcsőben valósítaná meg a harcok lezárását, melynek végére az összes túszt szabadon engednék és akár egy tartós békeszerződést is megkötnének – írja a Reuters.

A palesztin szervezet javaslata szerint az első 45 napos fázis alatt a 19 évesnél fiatalabb férfiakat és a nőket engednék el, valamint az időseket és a betegeket, miközben Izrael visszavonná csapatait a lakott területekről és izraeli börtönökből palesztin nőket és gyerekeket engedne szabadon.

A második szakasz azonban addig nem kezdődhetne el, amíg a két fél egy hosszabb fegyvernyugvásról nem állapodik meg közvetítők útján. 

Ezt követően szabadon engednék a fennmaradó férfi túszokat, míg Izrael teljesen kivonulna Gázából.

A holttestek kicserélésére pedig a harmadik fázisban kerülne sor, valamint a fegyvernyugvás alatt el kell kezdődnie az övezetbe tartó segélyszállítmányok fokozásának is.

A szerdára virradó éjjel megérkezett Izraelbe Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki közel-keleti körútja során egyiptomi, katari és szaúdi vezetőkkel is találkozott.

Kérdéses azonban, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök rábólint-e a javaslatra, hiszen több őt támogató párt kilépne a kormányból, ha Izrael a Hamász teljes pusztulása előtt kivonulna Gázából. Ugyanakkor a túszok családjai inkább szeretteik szabadulását szeretnék elérni és az Egyesült Államok is a harcok lezárásában érdekelt.

Washington egy esetleges megállapodást szeretne a Közel-Kelet tágabb normalizálására is használni, melynek végén akár a palesztin állam is megszülethet, miközben Izrael normalizálja viszonyát arab szomszédaival.

Azonban Netanjahu hallani sem akar palesztin államról, amit Szaúd-Arábia Izrael elfogadásának feltételének szabott.

 

izraeli háború Egyesült Államok Hamász tűzszünet
Kapcsolódó cikkek