Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatalnál a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban – írta keddi közleményében a A nemzeti versenyhatóság a bejelentéses eljárásokban azt vizsgálja, hogy fennállnak-e a versenyfelügyeleti eljárás elrendelésének feltételei, azaz felvetődik-e a GVH hatáskörébe tartozó, valószínűsíthetően a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát sértő magatartás a bejelentett vállalkozás részéről.

Stuttgart,,Germany,-,03-17-2023:,Person,Holding,Cellphone,With,Web,Page
Temu, GVH
A Temu működését a GVH is vizsgálja. Fotó: Shutterstock

A Gazdasági Versenyhivatal fogyasztóvédelmi ügyekben akkor indít versenyfelügyeleti eljárást, ha egy vállalkozás valószínűsíthetően jogsértő kereskedelmi gyakorlatot folytat, és a gazdasági verseny érdemi érintettsége megállapítható, például ha a vizsgált tevékenység kiterjedt, illetve nagyszámú fogyasztót érint egy adott piacon.

A GVH kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára. Az elmúlt években többek között a Google és a PayPal számára is előírt versenykorrekciós kötelezettségeket, az Apple és a Booking pedig jelentős versenyfelügyeleti bírságokat fizetett Magyarországon.

Aggódhat a Temu: aprópénzért kelt el a Wish – késhegyre megy a harc az agresszívan terjeszkedő e-kereskedők között

Mindössze 173 millió dollárért vásárolták fel a néhány éve még 14 milliárd dollárra taksált Wish e-kereskedelmi platformot. A hirdetésekre költött óriási pénz és a veszteségek is mutatják, nehéz fenntartani a növekedést az ölre menő verseny közepette a kínai e-kereskedelmi szektorban.

A magyar versenyhatóság 2023 februárjában zárta le vizsgálatát a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi piacterével, a Wishsel szemben. A globális platform működtetője összetett jóvátételi csomagot – benne az érintett, mintegy 100-150 ezer magyar fogyasztó pénzügyi kompenzálását – vállalta, illetve számos ponton módosította a működési gyakorlatát, hogy elkerülhesse a bírságot.

Novemberben zárult le a vizsgálat A GVH tavaly november végén zárta le a TikTok vizsgálatát, amelynek során a magyar versenyhatóság globális hatású eredményeket ért el. Jelenleg is vizsgálják a Rakuten csoportba tartozó Viber magatartását, illetve 2023-ban eljárás indult a Microsofttal szemben, amiért valószínűleg nem tájékoztatja megfelelően a felhasználókat a mesterséges intelligencián alapuló chatfunkcióval kiegészített keresőjének egyes tulajdonságairól.