Közélet

Tovább éleződik a hatalmi harc Zelenszkij és Zaluzsnij között

Törésponthoz közelit az elnök és a hadsereg főparancsnoka közötti feszültség, ennek nagy hatása lehet a háborúra is.

Újabb kanna olajat öntött a tűzre Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka, egy a CNN-nek írt véleménycikkében. Zelenszkij már korábban is meneszteni akarta nagyon népszerű, egyesek szerint az elnöki posztra is esélyes tábornokát, így a cikk után még tovább éleződik Kijevben a hatalmi harc. 

Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka.
Fotó: AFP

 Zaluzsnij cikke szerint a bürokrácia hátráltatja az ukrán védelmi ipart, 

a kiképzés és a hadviselés új filozófiájára van szükség, hogy a korlátozott erőforrásokkal megbirkózzanak.

Kijevi források szerint Zaluzsnij hétfőn visszautasította, hogy lemondjon, hiába kérte erre Zelenszkij. Az amerikai támogatás elapadóban van, vagy legalábbis kérdéses – főleg, ha Donald Trumpból elnök lenne a novemberi választáson –, így a kijevi belharcokkal súlyosbítva az ukránok háborús esélyei jelentősen romlanak.    

Zaluzsnij CNN-ben megjelent cikke szerint változtatni kell a háborús stratégián. 

A fókuszt a pilóta nélküli rendszerekre, például a drónokra kell áthelyezni. 

Így lehetővé válna, hogy kisebb erők is megtartsák a frontvonalat, és arra kényszerítsék Oroszországot, hogy haditengerészetének nagy részét kivonja a megszállt Krím-félszigetről.  Az ukrán katonai hírszerzés által csütörtökön közzétett videó szerint az ukrán erők egy dróntámadás révén elsüllyesztettek egy orosz hadihajót.  

A főparancsnok ismét bírálta a kormányt a lassú és elégtelen sorozás miatt, és megerősítette, hogy Ukrajna szövetségesei is hadianyaghiánnyal küzdenek. 

Továbbra is hátráltatják erőfeszítéseinket a szabályozási keret hiányosságai, valamint a védelmi ipar monopolizálása. Ez szűk termelési keresztmetszetekhez vezet például a lőszerek terén, ami tovább mélyíti Ukrajna függőségét a szövetségeseitől az ellátásban

Hatalmi patthelyzet

A Zelenszkij és Zaluzsnij közötti szakadás jelei az elmúlt év során felerősödtek. A feszültség tavaly novemberben kulminálódott, amikor a tábornok az Economist című lapnak adott interjújában beismerte, hogy a háborúban patthelyzet alakult ki. Az értékelést az elnöki hivatal rögvest vitatni kezdte, s később maga a tábornok is visszavonta.  

Tudomásul kell vennünk, hogy az ellenség jelentős előnyt élvez az emberi erőforrások mozgósításában, ugyanakkor az ukrán állami intézmények nem képesek népszerűtlen intézkedések nélkül növelni fegyveres erőink létszámát

– írta Zaluzsnij.

Ahogy romlik a harci helyzet az ukránok számára, úgy növekszik Zaluzsnij népszerűsége a hadsereg, de a lakosság körében is. Zelenszkijt sokan vádolják azzal, hogy beleszól a hadsereg stratégiai terveibe, holott nem ért a hadvezetéshez. 

Tavaly júliusban még jó volt a viszony – középen Zelenszkij, jobbról Zaluzsnij.
Fotó: AFP  

Az elnök merészebb megközelítést javasol a háborúban, ellentmondásban tábornoka konzervatívabb megközelítésével. Zelenszkijt többen is azzal vádolják, hogy e miatt fulladt ki ukránok ellentámadása. Washingtonban aggódnak amiatt, hogy a kijevi hatalmi harcok lelassítják a döntéshozatalt, megosztják az ukránokat. A háborúban álló országnak szánt 60 milliárd dolláros segélyről szóló törvény elakadt a Kongresszusban. Biden elnök igyekszik nyomást gyakorolni Zelenszkijre, eddig nem sok sikerrel.      

Átmeneti könnyebbséget jelenthet, hogy az EU csütörtökön megszavazta az 50 milliárd dolláros keretet Ukrajna számára, de az amerikai pénzek nélkül esélytelennek látszik az ellenállás további megerősítése, a költségvetési kiadások finanszírozása.

Zaluzsnij CNN-ben megjelent, csütörtöki keltezésű cikke szerint azt „elbocsátásának várható bejelentése” előtt írta. Ilyen hivatalos bejelentés azonban ez idáig nem történt Kijevben.

 

Zaluzsnij orosz-ukrán háború Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek