Közélet

Megkerüli vezérkari főnökét Zelenszkij

Ezzel azonban létfontosságú információk kerülhetik el a hadvezetés figyelmét.

Vezérkari főnökét, Valerij Zaluzsnijt megkerülve osztogat parancsokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, így a vezérkari főnök nem képes a teljes ukrán haderőt irányítani.

Zaluzsnijhoz közel álló források az Ukrajinszka Pravdának arról beszéltek, hogy olyan benyomásuk támadt, mintha két hadsereg lenne, a jó, amit Zelenszkij kedvencei irányítanak és a rossz, ami a vezérkari főnök alá tartozik. Ez egyrészt demotiválóan hat a hadvezetésre, másrészt fontos információk keveredhetnek el, megnehezítve a haderő irányítását.

This handout photograph taken and released by the Ukrainian Presidential Press Service on November 30, 2023 shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (C-L) and Colonel General Oleksandr Syrskyi (C-R) visiting of Ukraine's army command post in Kupiansk, Kharkiv region. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Zelenszkij többek között a szárazföldi csapatokat irányító Alekszander Szirszkivel és a légierő parancsnokával. Nikola Olescsukkal alakított ki párhuzamos kommunikációs vonalakat. Bár 

a közvetlen kommunikáció gyorsabb döntéseket tesz lehetővé, a koordinációt zavarja a parancsnoki lánc lépcsőinek az átugrása.

Zelenszkij – miután híre ment, hogy mennyire meggazdagodott az odesszai hadikomisszár – tisztogatást rendelt el a regionális és helyi sorozóirodák élén. Noha ezzel az ukrán államfő kiszolgálta az ukrán társadalom igazság utáni vágyát, a mozgósítás szinte mindenütt lelassult, jelezve, hogy a hirtelen döntéseknek lehetnek nem szándékolt következményei.

Zelenszkij és Zaluzsnij vitájára utal az is, hogy menesztették a vezérkari főnökhöz közel álló Horenkót, aki a különleges alakulatokat irányította, valamint az egészségügyi csapatok élén álló Osztasenkót.

Az elnök és a vezérkari főnök közötti vita leginkább az ukrán ellentámadás megkezdése után mérgesedett el, amit tovább fokozott, hogy Zaluzsnij egy interjúban arról beszélt, hogy patthelyzet alakult ki a frontvonalon.

 

Valerij Zaluzsnij Volodimir Zelenszkij háború hadsereg
Kapcsolódó cikkek