Közélet

Tragédiába torkollott az ukrán fiatalok Romániába szökése

A Máramarosi-havasok egyik legnehezebb szakaszát választották a háború elől menekülő fiatalok. A három hadköteles ukrán menekült közül csak ketten élték túl az esetet.

A Máramarosi-havasokon keresztül szökött át Romániába három ukrán fiatal, kettőt közülük élve hoztak le a hegyimentők, a harmadikat azonban halálra fagyva találták meg szerda reggel a román határrendészek. A hadköteles fiatalok az orosz–ukrán háború borzalmai és a besorozás elől próbáltak elmenekülni.

The mountains and Ukrainian flag
orosz-ukrán háború
A besorozás miatt sok hadköteles ukrán férfi szeretné elhagyni az országot.
Fotó: Getty Images

Dan Benga, a Máramaros megyei hegyimentő szolgálat (Salvamont) vezetője az Agerpres hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy egyikük felesége riasztotta a román hatóságokat. Elmondása szerint férje másik két fiatalemberrel elszökött Ukrajnából, amint a katonai behívójuk megérkezett.

Sajnos a Máramarosi-havasok egyik legnehezebb részét választották az átkeléshez

– jegyezte meg a hegyimentők vezetője.

Az 1900 méter magas hegységben a mobiltelefonok sem működnek, az eltévedt fiatalokkal nem lehetett felvenni a kapcsolatot, a Salvamont csapata is csak műholdas telefonokkal tud a bázissal kommunikálni. Amikor szerda hajnalban rátaláltak a két életben lévő fiatalemberre, ők azt állították, hogy harmadik társuk visszafordult. A holttestet azonban a közelben, szintén román területen, egy folyó medrében találták meg reggel a határrendészek.

„A fiút a másik kettő magára hagyta, és a hidegben megfagyott. Ha elmondták volna már akkor, amikor megtaláltuk őket, hogy feljebb hátrahagyták, szerintem lett volna még esély rá, hogy őt is megmentsük” – idézte Dan Bangát az Agerpres.

A Salvamont tájékoztatása szerint a hegyimentők és a határrendészek szerdán közös küldetésre indulnak a hegyre az ukrán fiatalember holttestének lehozatala érdekében.

Hadköteles férfiakat kapcsoltak le a magyar–ukrán határon – buszokban készültek elhagyni az országot

A magyar–ukrán határ közelében több tucat személyt tartóztattak fel, akik a zöldhatáron keresztül akarták elhagyni az országot. Az embercsempészeknek fejenként 4500 és 8500 dollár (1,62 millió-3,05 millió forint) közötti összeget fizettek.

 

 

Románia Ukrajna orosz-ukrán háború tragédia szökés
Kapcsolódó cikkek