Közélet

Ursula von der Leyen: Ukrajna győzni fog

Az Európai Unió 40 ezer ukrán katonát már kiképzett, és 28 milliárd euró értékű hadi felszerelést szállított Kijevnek. Az Európai Bizottság elnöke szerint ez nem elég, és tovább kell fokozni Ukrajna katonai támogatását.

„Ma is ugyanaz a meggyőződésem, mint két évvel ezelőtt: Ukrajna győzni fog, és Európa minden lépésnél mellette fog állni” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. Az Ukrajnának nyújtott európai uniós támogatásokról szóló vitában a bizottsági elnök elmondta: két éve annak, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna, „egy vasakarattal és a jövőbe vetett jó reménnyel rendelkező nemzet ellen”, ezzel a támadással Vlagyimir Putyin orosz elnök szembeszállt a szabadsággal, az önrendelkezéssel és a demokráciával.

Briefing of Volodymyr Zelenskyy and Ursula von der Leyen in Kyiv
Ursula von der Leyen: Ukrajna győzni fog.
Fotó: AFP

Az EU a két év folyamán minden téren támogatta Ukrajnát, azonban itt az idő arra, hogy mélyebben megvizsgáljuk, hogyan jutottunk el idáig, és merre kell mennünk

– jelentette ki. Mint mondta, Putyin legnagyobb tévedése az volt, amikor Ukrajna lerohanása mellett döntött, és ezt a hibát azért követte el, mert nem érti, hogy az emberi szabadságvágy mindig győzedelmeskedni fog.

Az ukrán katona harca más, mint az orosz katonáé, akinek az életét Putyin felforgatta egy régmúltért és egy soha meg nem valósuló jövőért. Ukrajna ezzel ellentétben valami egzisztenciális, az emberi léthez tartozó dologért küzd, ami erősebbé teszi az akaratát az oroszokénál

– hangoztatta a bizottság elnöke.

Ukrajna nem éri be ennyivel, több támogatást kér szövetségeseitől

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint ki kell egyenlíteni a harctéri eszközök eloszlását, mivel jelenleg Ukrajna hátrányban van Oroszországgal szemben. Erre pedig az az egyetlen forgatókönyv, hogy szövetségeseinek több és jobb fegyvert kell szállítani Ukrajnának.

Ezt a fékezhetetlen szellemet – mondta Ursula von der Leyen – kell szem előtt tartanunk, tehát nincs idő a megingásra és a köldöknézésre. Európa Ukrajna mellett fog állni a háború minden egyes napján és azután is.

Felhívta a figyelmet arra: 

az Európai Uniónak – amellett, hogy 40 ezer ukrán katonát már kiképzett, és 28 milliárd euró értékű hadi felszerelést szállított Kijevnek – tovább kell fokoznia Ukrajna katonai támogatását.

Véleménye szerint Ukrajna védelmi képességeit az európai védelmi képességek részeként kell tekinteni, ezért döntött úgy az EU, hogy bevonja az országot saját védelmi ipari stratégiájának előkészítésébe.

Von der Leyen felhívta a figyelmet arra is, hogy mekkora változás ment egy évtized alatt végbe Ukrajnában: korábban az oroszbarát ukrán rezsim tekintélyelvű törvényeket hozott, és tüntetőket gyilkolt az utcán, ma pedig ez az ország új törvényekben rendeli el a nemzeti kisebbségi jogok kiterjesztését, az igazságszolgáltatási rendszer javítását.

 

Ukrajna támogatás háború Oroszország Ursula von der Leyen
Kapcsolódó cikkek