Az Iránnal szövetséges jemeni húszik vezetője csütörtökön bejelentette, hogy fokozni fogják a hajók elleni támadásaikat a Vörös-tengeren és más vizeken, amelyekhez "tengeralattjáró-fegyvereket" is be fognak vetni, ezzel támogatva a palesztinokat a gázai háborúban – írta a Reuters.

SANA'A, YEMEN - FEBRUARY 4: Houthi fighters participate in a rally in support of Palestinians in the Gaza Strip, and the recent Houthi strikes on shipping in the Red Sea and Gulf of Aden on February 4, 2024, on the outskirts of Sana'a, Yemen. The rally comes amid U.S. and British strikes against 36 Houthi targets in Yemen on Saturday, the second day of major U.S. attacks following an attack on American troops last weekend that killed three U.S. soldiers at a remote post in Jordan just across the border with Iraq by fighters with links to Iran.  (Photo by Mohammed Hamoud/Getty Images) vörös-tenger
A Vörös-tengert rettegésben tartó húszik egyre pusztítóbb támadásokat ígérnek. Fotó: Mohammed Hamoud/Getty Images

Az iszlamista lázadók november óta többször indítottak drón- és rakétacsapásokat a Vörös-tengeren, a Bab al-Mandab-szorosban és az Ádeni-öbölben a palesztinok támogatására, miközben az Izrael és a Hamász közötti háború folytatódik, és a gázai halálos áldozatok száma megközelíti a 30 ezret.

Támadásaink hatékonyak, és addig folytatódnak, amíg a világ nem hajlandó fellépni Izraellel szemben

– jelentette ki Abdul Malik al-Houthi, a csoport vezetője televíziós beszédében. A húszik csapásai megzavarták a Szuezi-csatorna működését, amelyen keresztül békeidőben a globális 12 százaléka halad keresztül, így sok fuvarozónak hosszabb és drágább útvonalakat kell választaniuk.

A vezető beszéde ugyanazon a napon hangzott el, amikor a húszik hivatalos értesítést küldtek a szállítmányozóknak és a biztosítóknak arról, hogy megtiltották az Izraelhez, az Egyesült Államokhoz és Nagy-Britanniához kötődő hajóknak a környező tengereken való átutazást.

Al-Houthi szerint a támadások Izrael Gázai övezetbeli katonai műveleteinek eszkalációját tükrözik, és az amerikai-brit koalíció megtorló csapásai nem tudták megállítani a hadjáratát.

Korábban csütörtökön két rakéta felgyújtott egy hajót a jemeni Ádentől mintegy 70 tengeri mérföldre délkeletre 

- közölte az Egyesült Királyság tengeri kereskedelmi műveleti ügynöksége (UKMTO). A hajó és a legénység a jelentések szerint biztonságban van, és a következő kikötőbe tart.

Hiába kerülik el a Vörös-tengert a hajók, ha máshol kalózok lesnek rájuk

Cseberből vederbe kerülhetnek a kerülő út mellett döntő óceánjárók, hiszen Afrika partjainál is bőven vannak veszélyek.