A 2024-es amerikai elnökválasztás megértéséhez elengedhetetlen a fentanil politikájának megértése. Az amerikai társadalmat már évek óta traumatizálja a szintetikus opioid által okozott túladagolási esetek sora. Az egykor a kórházakon kívül ritkán használt fentanil mára mindenütt jelen lévő utcai droggá vált, amelyet bűnbandák állítanak elő, gyakran Mexikóban, jellemzően Kínában gyártott olcsó vegyi anyagokból. Gyakran más tiltott kábítószerek rejtett összetevője, és a gyanútlan felhasználók számára végzetes következményekkel járhat.

Opioid,And,Prescription,Drug,Epidemic,Concept,In,United,States,With
Fotó: Tim Gray

A választók szerint a jelenség megszüntetése kiemelt prioritás. A Bloomberg News/Morning Consult közelmúltbeli, csaknem ötezer regisztrált választópolgár körében végzett felmérése szerint hét ingadozó államban tízből nyolc választópolgár szerint a fentanillal való visszaélés „nagyon fontos” vagy „valamennyire fontos” kérdés, amikor arról döntenek, hogy kire szavazzanak novemberben. 

Ez nagyobb arány, mint ahányan az abortuszt, az éghajlatváltozást, a munkaügyi és szakszervezeti kérdéseket vagy az ukrajnai és gázai háborút említik.

A Covid–19-járvány 2019. novemberi kezdete előtti időszaktól 2023 októberéig mintegy 270 ezer ember halt meg szintetikus opioid okozta túladagolásban a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) legfrissebb adatai szerint. Ezek a halálesetek teszik ki az összes opioidtúladagolás okozta halálozás túlnyomó többségét, amely évente mintegy 80 ezerre emelkedett.

Ópioiddal összefüggő halálesetek száma az USA-ban
 

A válság egyre nagyobb figyelmet kap a televízióban, számos törvényjavaslatot nyújtottak be ezzel kapcsolatban a kongresszusban. Az elnökjelöltek kiemelten kezelik a kérdést, hiszen az apropót szolgáltat arra, hogy a bevándorlástól és a határbiztonságtól kezdve Kínáig és a bűnözésig mindenről beszéljenek.

Két milligramm már halálos

Hivatali idejének elején Biden a járvány kezelését tette a demokraták és a republikánusok közeledését célzó egységprogram első pillérévé. Az idei, az unió helyzetéről szóló beszédében azonban megmutatkozott a szakadék, amikor Biden a republikánus törvényhozókat tette felelőssé azért, hogy nem képviselnek keményebb álláspontot.

Donald Trump viszont Biden bevándorlási politikáját tette felelőssé a túladagolások számának növekedéséért. Az amerikai hadsereg Mexikóba való telepítését és a halálbüntetés alkalmazását szorgalmazta a kábítószercsempészek büntetéseként.

Washington,,Dc,–,September,24,,2023:,The,"lost,Voices,Of
Fentanilellenes tüntetés Washingtonban / Fotó: Phil Pasquini

A Bloomberg/Morning Consult felmérése szerint a regisztrált szavazók leginkább az amerikai drogfogyasztókat és a mexikói kartelleket tették felelőssé a járványért. Mindkét párt szavazói egyetértenek abban, hogy az Egyesült Államoknak együtt kell működnie Mexikóval és Kanadával a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben.

A kábítószer-túladagolás által okozott halálesetek száma az utóbbi időben olyan, korábban kevéssé fertőzött államokban is megugrott, mint Alaszka, Washington és Alabama. A nonprofit Rand Corp. tanulmánya szerint tízből több mint négy amerikai személyesen ismert valakit, aki kábítószer-túladagolásban halt meg.

Már két milligramm fentanil, ami 10-15 csipetnyi sónak felel meg, halálos adagnak számít. 

A kábítószer-nagykereskedők általában kilós kiszerelésben forgalmazzák, ami a kábítószer-ellenes hatóság szerint 500 ezer ember halálához elegendő. A drog utcai értéke változó – egy tabletta kevesebb mint egy dollárba is kerülhet, míg egy kiló por jóval több, mint tízezer dollár. 

Biden hivatalba lépése óta az Egyesült Államokban több mint 100 millió font (durván 50 ezer tonna) fentanilt és 150 millió fentaniltartalmú tablettát foglalt le az amerikai drogellenes hatóság a DEA és a Belbiztonsági Minisztérium adatai szerint. A Fehér Ház szerint ezzel a kábítószer-kereskedők több milliárd dolláros nyereségtől estek el.

Eltérő stratégiák

A Bloomberg News/Morning Consult felmérése szerint a választók körülbelül egyharmada sem Bidenben, sem Trumpban nem bízik a válságkezelést illetően. A két párt egymástól erősen eltérő stratégiát képvisel. A demokraták a jelenleginél sokkal elérhetőbbé tennék a túladagolás ellenszereihez való hozzáférést, és szélesebb körben tennék lehetővé a drogfüggőség kezelését. A republikánusok ezzel szemben az amerikai–mexikói határ biztonságának növelését és a migráció korlátozását szeretnék elérni. A felmérés szerint az ártalomcsökkentő stratégiák, mint például a tűcserék vagy a gyógyászati célú fentanilhasználat dekriminalizálására irányuló erőfeszítések népszerűtlenek voltak a választók körében.

Washington,,Dc,–,September,24,,2023:,The,"lost,Voices,Of
Fotó: Phil Pasquini

A fentanil említése a három nagy kábeles hírcsatornán 2021-ben kezdett emelkedni, és 2023 márciusában érte el a csúcsot, amikor a csatornák összesen 1900 rövid klipben foglalkoztak a fentanil ártalmasságával – az Internet Archive TV News archívumának adatai szerint. A Fox News 2023 márciusában körülbelül háromszor olyan gyakran utalt a fentanilra, mint a CNN, és körülbelül tizenháromszor olyan gyakran, mint az MSNBC. 

A fentanil kifejezésre a Google Trends adatai szerint 2022 elejétől többen keresnek rá az Egyesült Államokban, mint az összes többi drogra.

A válság a törvényhozás ingerküszöbét is elérte; a képviselőház és a szenátus törvényhozói 2023-ban több mint kétszer annyi törvényjavaslatot és állásfoglalást terjesztettek elő, amelyekben a fentanilt említették, mint egy évvel korábban.

Az elmúlt évtized nagy részében a kongresszusi demokraták és a republikánusok nagyjából ugyanannyi fentanillal kapcsolatos törvényjavaslatot és állásfoglalást terjesztettek elő, ugyanakkor az elmúlt két évben a republikánusok terjesztették elő a kábítószerrel kapcsolatos összes jogszabály több mint kétharmadát. A tagállamok tavaly több mint 600 törvényjavaslatot nyújtottak be a fentanillal kapcsolatban, ebből 103 törvény született.

Történelmi csúcson a halálozás

Az opioidválság halálos áldozatainak száma ugyan csökkent valamelyest az utóbbi időszakban, de továbbra is minden idők legmagasabb szintje közelében van. A CDC előzetes adatai szerint a bejelentett opioidtúladagolás okozta halálesetek száma a tavaly októberig tartó 12 hónapban mintegy 2,3 százalékkal, ezen belül viszont a szintetikus opioidok, például a fentanil okozta halálesetek mindössze 0,3 százalékkal mérséklődtek. 

A választási kampányban a határellenőrzést szigorítani akaró Trump malmára hajthatja a vizet az a tény, hogy az összes lefoglalt fentanil mintegy 90 százalékát a határállomásokon csípik el, elsősorban amerikai állampolgárok által vezetett járművekben. Ez azonban roppant nehéz feladat, hiszen

a fentanil ötvenszer erősebb a heroinnál, így többnyire nagyon kis mennyiségekben szállítják. 

A várható republikánus elnökjelölt előnyére válhat az is, hogy a Bloomberg/Morning Consult közvélemény-kutatása szerint az ingadozó államokban tízből csupán hat demokrata elkötelezettségű szavazó bízik jobban Bidenben, mint Trumpban.