Fájó politikai választás elé állította Joe Biden kormányzatát az amerikaiakat tizedelő droghalálhullám, és ebben a kínai ujgurok jogai mellett folytatott amerikai kampány húzhatja a rövidebbet – értesült a mértékadó amerikai üzleti lap, a The Wall Street Journal (WSJ). Később derül ki, hogy a kiszivárogtatással az adminisztráció csak teszteli a közvéleményt, vagy már a kellemetlen hírre készíti fel. 

'Tranq,' the flesh-rotting drug worsening America's opioid crisisDrug tests, used to detect the presence of fentanyl and xylazine in different kinds of drugs, such as cocaine, methamphetamine, and heroin, are seen at St. Ann's Corner of Harm Reduction in New York City on May 25, 2023. The tranquillizer, approved for veterinary use by the US Food and Drug Administration (FDA), has infiltrated the illegal drugs market in the US, with producers increasingly using it to augment fentanyl. Overdose deaths where tranq was detected have soared in recent years and in April the White House designated the drug an "emerging threat." (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Fotó: AFP

A WSJ értesülései szerint Bidenék fontolgatják, sőt tárgyalnak is arról Pekinggel, hogy levennék a kínai közbiztonsági minisztérium kriminológiai intézetét a szankciós listáról, amelyre azokat tették, akiket felelősnek tartanak az ujgur nemzetiségűek és más kisebbségek elleni kínai jogsértésekért és a tömeges megfigyelésért.   

Az intézet ügyében Bidenék két prioritása ütközik, egy belpolitikai és egy külpolitikai. Fájó döntés elé állítva őket, hiszen szeretnének minél több szavazót megnyerni, és minél kevesebbet veszíteni a jövőre esedékes választásra készülve.

A jogvédő szerepében feltűnni a rivális Kínával szemben kétségkívül népszerű sok szavazó szemében. Ugyanakkor az emberi jogi fenntartásokat külpolitikai ügyekben az amerikaiak már eddig is gyakran félretették, amikor egyéb érdekeik úgy kívánták. Az intézet ügyében az egyéb érdek: az elnök szeretne eredményt felmutatni a fentanil nevű kábítószer ellen folytatott küzdelemben. 

Ez a téma az amerikai belpolitikában rendkívül fontos, hisz tavaly több mint százezer amerikait ölt meg a kábítószer. Annyit, mint egy évvel korábban, de hogy intézkedések nélkül az áldozatok idei száma mennyi lesz, az megbecsülhetetlen.

Hogy függ össze az intézet ügye a fentanillal?

Az Egyesült Államokba csempészett gyilkos fentanilt mexikói laboratóriumokban gyártják, de jelentős részben kínai alapanyagokból. Washingtonnak a szomszédos Mexikóra több ráhatása van, mint a messzi Kínára, de már az előbbivel sem boldogulnak. Olyannyira, hogy a máris folyó elnökválasztási kampányban az ellenzék nyíltan hangoztatott ötletévé vált a korábban elgondolhatatlan: hogy az amerikai hadsereg indítson támadást a szomszéd ország ellen a droglaborok megsemmisítésére. Ebből kiolvasható, milyen gyúlékony üggyé vált a fentanilprobléma.

Már nem tabu, hogy az amerikai hadsereg mexikói célpontokat támadjon meg

Nő a riadalom az Egyesült Államokban a rengeteg halálesetet okozó fentanil nevű kábítószer terjedése miatt, és ez okozza, hogy már politikai szinten is felvetődik a gondolat: jól tennék, ha az amerikai hadsereg megtámadná a mexikói drogkartelleket és a fentanillaboratóriumokat.

A másik lehetőség leállítani a nyersanyagok beáramlását. Ehhez együttműködésről kellene megegyezni Kínával – erről azonban Peking szerint szó sem lehet, amíg a kriminológiai intézet szankciók alatt áll. Ez nem rossz érv, hiszen hogyan vehetne részt egy intézet együttműködésben a szankcionálóival – kérdezik a kínaiak, logikusan. Az amerikaiak szerint a kooperáció így sem lehetetlen – azonban ez patthelyzetet jelent, miközben a fentanil tovább gyilkol.

'Tranq,' the flesh-rotting drug worsening America's opioid crisisTests strips, used to detect the presence of fentanyl and xylazine in different kinds of drugs, such as cocaine, methamphetamine, and heroin, lay next to a bag of heroin at St. Ann's Corner of Harm Reduction in New York City on May 25, 2023. The tranquillizer, approved for veterinary use by the US Food and Drug Administration (FDA), has infiltrated the illegal drugs market in the US, with producers increasingly using it to augment fentanyl. Overdose deaths where tranq was detected have soared in recent years and in April the White House designated the drug an "emerging threat." (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Fotó: AFP

Szeretlek is, meg nem is

Amikor júniusban sok év után először amerikai külügyminiszter utazott Pekingbe, Antony Blinken látogatását már előre sokan bírálták, mondván, hogy csak házhoz megy a pofonért. Végül a politikust nem alázták meg, és még Hszi Csin-ping elnök is fogadta, annál több eredményt viszont nem hozott a vizit, mint hogy kimondták: majd még beszélgetünk.

Már akkor sokan sejtették, hogy a látogatás egyik legfontosabb, talán fő oka a fentanil volt. Amit illetően szintén nem számoltak be sikerről.

A WSJ szerint tulajdonképp elakadt az ügy. Washington azt javasolta, hozzanak létre egy munkacsoportot, amely lépésről lépésre elsimítaná a véleménykülönbségeket a fentanil elleni küzdelem, illetve az intézet ügyében. Azonban a lap egyik  névtelenül nyilatkozó forrása szerint a kínai hivatalnokok 

nem egyeztek bele semmibe eddig, és egy kicsit elakadtunk, hogy most hogyan tovább.

A Fehér Ház és a külügyminisztérium elhárította, hogy nyilatkozzanak az ügyben. Az utóbbi egyik szóvivője, Matthew Miller azt válaszolta, hogy amíg Blinken Pekingben volt, az amerikai delegáció egyetlen tagja sem ajánlotta fel, hogy bárki ellen szankciókat szüntetnének meg Kínában. 

A lap információi szerint azonban mégis az intézet mentesítését fontolgatják, hiszen Peking köti az ebet a karóhoz. Álláspontjuk szerint nem ők a hibásak, hogy az amerikaiak nem tesznek meg mindent a kábítószerek elleni küzdelemben. Kína egyébként akkor fagyasztotta be a kábítószerek elleni együttműködést az amerikaiakkal, tiltakozásul, amikor Nancy Pelosi akkori amerikai képviselőházi elnök, Biden elnök demokrata párttársa Tajvanra utazott.

Ezt Peking provokációnak minősítette, és valóban nyílt világpolitikai mélyütés volt. Más módon szerezhetett volna politikai nyereséget, a fentanil elleni küzdelemben azonban most biztosan rosszul jön ez az előzmény. Kína pedig nem könnyíti meg Bidenék dolgát.