A lengyel kormány célkeresztjébe került az ország központi bankját vezető Adam Glapinsky is, ám aligha várható az eljárás gyors lezárása a vizsgálat során. A történtek feltárását kezdeményező Janusz Cichon szerint az ügy kedden kerül majd a lengyel törvényhozás elé, a folyamat végén pedig Glapinsky egy különleges törvényszék előtt találhatja magát, amit a jegybankelnök eltávolítása követhet.

National Bank Of Poland Governor Candidate For A Second Term
Fotó: AFP

Először azonban vizsgálóbizottság alakulhat a lengyel parlamentben, mely 6-12 hónapig működhet, melynek során számos tanút, köztük magát Glapinskyt is meghallgathat. Azonban 

a korábbi kormánypárt várhatóan igyekszik megakadályozni, hogy a jegybanki vezetőt a vizsgálóbizottság elé citálják.

A vizsgálóbizottság munkájának lezárásaként aztán a lengyel alsóház szavaz a testület megállapításairól, csak ekkor kerülhet az ügy a különleges törvényszék elé.

A kezdeményezés szerint számos szabálytalanság történt a központi bank járvány alatti kötvényvásárlási programjában és a választásokat megelőző váratlan kamatcsökkentés is felvet kérdéseket. 

Glapinsky ugyanakkor tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.

Cichon a Bloombergnek elmondta, hogy a kötvényvásárlásokhoz a Monetáris Tanács, valamint a jegybank igazgatótanácsa is szükséges, ám kételkedik benne, hogy ezeket a központi bank beszerezte annak rendje és módja szerint. 

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a koronavírus-járvány idején a legtöbb jegybank működtetett hasonló programokat. A kamatvágás és a választások között eltelt idő rövidsége miatt pedig az aligha járt olyan eredményekkel, mely az előző kormány újraválasztási esélyeit segítette volna.

A jegybank elleni támadás az egyik leginkább ellentmondásos lépés Donald Tusk kormánya részéről, mely az állami hivatalokat szeretné megszabadítani az előző kormánynak lekötelezett vezetőktől.