A Donald Tusk miniszterelnök vezette kormánykoalíció a Lengyel Nemzeti Bank (NBP) elnökének leváltását kezdeményezte azzal, hogy csütörtökön indítványt nyújtott be Adam Glapinski állami bíróság elé állítására – írta a Politico.

National Bank Of Poland Governor Candidate For A Second Term Donald Tusk
Donald Tusk politikai leszámolásának Adam Glapinski jegybankelnök lehet a kövektező áldozata / Fotó: AFP

Az indítvány azzal vádolja Glapinskit, hogy hivatali ideje alatt a korábbi Jog és Igazságosság (PiS) kormánnyal együttműködve járt el, ezzel megsértve a jegybank függetlenségét.

Ez azonban azzal fenyeget, hogy egymás ellen fordítja az EU-párti Tuskot és az Európai Központi Bankot (EKB), amely szeretné elkerülni a zloty destabilizációját.

A Glapinski lehetséges menesztése a kormánykoalíció azon szélesebb körű erőfeszítései közé illeszkedik, amelyek célja, hogy megtisztítsák a közintézményeket – például az állami műsorszolgáltató TVP-t – a Lengyelországot 2015 és 2023 között kormányzó jobboldali PiS párt befolyásától.

A dokumentum nyolc vádpontot tartalmaz a jegybankelnök ellen. Az első kettő az NBP által a koronavírus-járvány idején a PFR állami befektetési alap és a BGK állami fejlesztési bank által kibocsátott lengyel államkötvények és kincstárgarantált kötvények vásárlására vonatkozik.

Az indítvány szerint a kötvényvásárlások révén Glapinski biztosította a közel 144 milliárd zloty – 33 milliárd euró – összegű költségvetési hiány közvetett finanszírozását a jegybank által, ez pedig elvileg megsértette a lengyel alkotmányt.

Ehhez kapcsolódik az a vád is, hogy a jegybankvezér a monetáris politikai tanács, az MNB kamatmeghatározó testületének felhatalmazása nélkül hajtotta végre a vásárlásokat.

Más vádak az NBP 2020 decemberében és 2022 márciusában végrehajtott devizapiaci intervencióira vonatkoznak, amelyeket az indítvány szerint Glapinski az jegybank igazgatótanácsának felhatalmazása nélkül irányított.

Lengyel válság: a jegybank szerint rossz a költségvetési törvényjavaslat

A lengyel központi bank szerint a kormány által benyújtott idei büdzsé nem tartalmaz néhány már bejelentett intézkedést. Fenyeget az újabb elnöki vétó, amely végső soron a parlament feloszlatásához vezethet.

A dokumentum hozzáteszi, hogy Glapinski volt a fő mozgatórugója az NBP tavaly szeptemberben és októberben hozott döntésének, amely a referenciakamatot összesen 1 százalékponttal 5,75 százalékra csökkentette, hogy a hivatalban lévő kormánynak kedvezzen közvetlenül az országos választások előtt.

Frankfurt,Am,Main,,Germany,-,August,20,,2023:,Low,Angle Donald Tusk
Fotó: Shutterstock

Más vádak szerint Glapinski akadályozta az információáramlást az NBP-n belül, és félrevezette a kormányt az jegybank 2023-as pénzügyi eredményével kapcsolatban: nyereséget jeleztek, miközben a csütörtökön idézett előrejelzések szerint a bank 17 milliárd zloty veszteséget fog elkönyvelni, amikor áprilisban beszámolnak az éves eredményekről.

Az NBP várhatóan az EU más jegybankjaihoz hasonlóan súlyos működési veszteséget könyvelhet el a tavalyi évre vonatkozóan, de a portfóliókezelésének köszönhetően az eredmény másképp alakulhat, nem utolsósorban akkor, ha aranytartalékait magasabbra értékeli – ahogyan azt néhány nyugat-európai társa tette.

Az indítvány azzal is vádolja Glapinskit, hogy negyedévente törvénytelenül bónuszt ad magának, valamint politikailag is aktív, gyakran szidva a jelenlegi Tusk-kormányt és dicsérve a PiS korábbi munkásságát.

Donald Tusk újabb intézménybe vágja a karmait

Glapinski Állami Törvényszék elé állítása a miniszterelnök egyik ígérete volt a tavalyi választási kampányában, amely során többször is kijelentette, hogy a jegybankelnök veszélyt jelent az NBP függetlenségére, így el kell távolítani a pozíciójából.

Tusk számára problémát jelent az EKB álláspontja, amely szerint az NBP főnökének bíróság elé állítása szintén sérti az EU-szerződésnek a jegybankok függetlenségére vonatkozó rendelkezéseit.

Ráadásul az egyik legfontosabb vádpont, a választások előtti kamatemelések megfeleltek az előrejelzéseknek, és segítettek az csökkentésében.

Emellett pedig az indítványban említett állami eszközvásárlások a világjárvány idején gyakorlatilag minden nagyobb nyugati gazdaságban hivatalos politikát képeztek, beleértve az EKB-t is.

Glapinski bíróság elé állítása azt kockáztatja, hogy az országot még mélyebb alkotmányos válságba sodorja, amelyet Tusk eddigi jogállamisági harca robbantott ki.

Az Alkotmánybíróság pedig, amelyet a miniszterelnök arra hivatkozva akar átalakítani, hogy a PiS is tönkretette függetlenségét, egy januári ítéletében kimondta, hogy a Glapinski előállításának háromötödös többséggel kell átmennie a parlamenten. A Tusk-koalíciónak pedig nincs meg ez a többsége – bár a baloldali koalíció több tagja szerint egyszerűen figyelmen kívül hagynák ezt a döntést.

A lengyel kormány már készül a háborúra?

A lengyel kormányban egyre többen gondolják úgy, hogy az orosz–ukrán háború belátható időn belül kiterjedhet másokra is.