Közélet

Amerikai segítség nélkül Ukrajna újabb területeket veszthet

Az ország jelentős részét már most is megszállva tartja az orosz hadsereg. Ha a frontvonal átszakad, akkor a nagyvárosok is veszélybe kerülhetnek. Közben egyre több szó esik arról, hogy Európának fegyverkeznie kellene, sokan tartanak ugyanis attól, hogy a lokális háború világháborúvá válik.

Amerikai hadisegély nélkül Ukrajnának még több területét kell feladnia – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy interjúban. Az ukrán államfő szerint a támogatás sürgős lenne, annak elmaradása ugyanis azzal fenyeget, hogy nagyvárosok is orosz megszállás alá kerülnek.

Turkish President Erdogan - Ukrainian President Zelenskyy hold joint press conference in IstanbulISTANBUL, TURKIYE - MARCH 08: Turkish President Recep Tayyip Erdogan (not seen) holds a joint press conference with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy in Istanbul, Turkiye on March 08, 2024. (Photo by Arif Hudaverdi Yaman/Anadolu via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A Biden-adminisztráció azonban hónapok óta képtelen rávenni a törvényhozást, hogy bólintson rá az ukránoknak szánt mintegy 60 milliárd dolláros segélycsomagra – idézi fel a CNN.

Zelenszkij szerint amerikai támogatás nélkül nincs ukrán légvédelem, nincsenek Patriot rakéták és nincsenek elektronikus zavarók sem, melyek a drónok ellen nyújtanának védelmet, és persze nincs elegendő 155 milliméteres tüzérségi lőszer sem. Mindez azt jelenti, hogy 

hazájának vissza kell vonulnia, hogy lerövidítse a frontvonalat. Ugyanis ha az átszakad, a nagyvárosok is orosz kézre kerülhetnek.

Ukrajna a múlt hónapban pont a lőszerhiány miatt volt kénytelen feladni Avgyijivkát, ahol hónapokig folytak heves harcok. Bár a város elvesztése önmagában nem stratégiai jelentőségű, az eset a hadiszerencse fordultára is utalhat a háborúban.

A képviselőház döntése kérdéses

Azóta Oroszország a határ menti falvak ellen is fokozta a támadásokat, miután elnökválasztási győzelme után Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy kordont hozna létre Ukrajnán belül, hogy Oroszország délnyugati részét védje az átcsapó ukrán erőkkel szemben.

Noha az amerikai hadisegélyt a szenátus megszavazta, a képviselőház döntése annak ellenére kérdéses, hogy Mike Johnson republikánus házelnök jelezte, hogy támogatja a csomagot és arról kiírhatja a szavazást a húsvéti szünet után. Ez könnyen a házelnöki pozíciójába kerülhet azonban.

Zelenszkij szerint Ukrajna igyekszik elkerülni a visszavonulást, ám nincs több elvesztegetni való idő, és szerinte Ukrajna nem szabad, hogy az amerikai pártpolitikai csatározások terepévé váljon.

Európa felfegyverzése

Közben egyre több szó esik arról, hogy Európának fegyverkeznie kell, hogy megvédje magát egy esetleges orosz támadástól. Donald Tusk lengyel miniszterelnök úgy fogalmazott:

 bármilyen forgatókönyv elképzelhető.

A lengyel kormányfő szerint Európa nem áll készen egy háborúra, ezért a hadiipari beruházásokat fokozni kell.

Macron mozgósítása

Közben az orosz kémfőnök, Szergej Nariskin arról beszélt, hogy Párizs már nyílt támadásra készül Oroszország ellen. Szerinte Emmanuel Macron a fenyegetéseit nem csak úgy, a levegőbe mondta, és már készítik azt a kétezer katonát, akiket Ukrajnába vezényelhetnek. 

Emmanuel Macron február végén vetette fel azt, hogy szükség lehet a nyugati országok katonai jelenlétére Ukrajnában. Több ország elhatárolódott a kijelentésétől, illetve a NATO-főtitkár is jelezte, hogy nem tervezik harcoló csapatok küldését Ukrajnába. 

Orbán Viktor: úgy érzem magam, mintha egy másik galaxisban lennénk

El lehet jutni egy lokális háborútól a világháborúig, erre figyelmeztette Orbán Viktor miniszterelnök uniós kollégáit. A kormányfő, aki a kétnapos EU-csúcsról jelentkezett be, azt mondta, hogy Brüsszel háborús pszichózisban él, ami azért veszélyes, mert ami elképzelhetetlen volt pár hónapja, az realitássá vált. 

 

 

Volodimir Zelenkszij Mike Johnson háború Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek