Közélet

Az izraeli háború 165. napja – Justin Trudeau és egész Kanada aggódik az ártatlan civilekért

Justin Trudeau egyeztetett Izraellel, melynek tárca nélküli minisztere bírálta az észak-amerikai országot, ugyanis a kanadai parlament elfogadott egy határozatot, melyben kiáll az önálló palesztin állam létrehozása mellett. A kanadai miniszterelnök emellett aggodalmát fejezet ki a menekülttáborok közelében zajló hadműveletek miatt.

Aggodalmát fejezte ki a palesztinok lakta Gázai övezet déli részén fekvő Rafah környékén tervezett izraeli hadművelet ellen Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn Beni Ganz izraeli tárca nélküli miniszterrel folytatott telefonbeszélgetésében – közölte a kanadai kormányfő hivatala.

Justin Trudeau is egyre keményebben bírálja Izraelt / Fotó: AFP

A közlemény szerint Trudeau értésre adta, hogy egyebek között az offenzíva humanitárius következményei miatt aggódik, különös tekintettel arra, hogy a térségben jelentős számban tartózkodnak az övezet más részeiből érkezett menekültek is. A kormányfő egyúttal állást foglalt amellett, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket az izraeli–palesztin konfliktus kétállami megoldása mellett.

Hétfőn a kanadai parlament is megszavazott egy határozatot, amely

kiáll az önálló palesztin állam létrehozása mellett.

Ganz erre reagálva bírálatát fejezte ki az izraeli kormány nevében, kijelentve, hogy a jelenlegi helyzetben a kívánttal ellentétes hatásúnak tartják a palesztin államiság „egyoldalú elismerését”. Emlékeztetett arra, hogy a palesztin szélsőséges Hamász szervezet tavaly októberben súlyos terrortámadást intézett Izrael ellen.

Izrael ez utóbbira válaszul azóta kiterjedt hadműveleteket folytat a Gázai övezetben, amelyeknek palesztin közlések szerint már több mint 30 ezer halálos áldozatuk van. Az izraeli tervek részét képezi az egyiptomi határhoz közeli Rafahnál végrehajtandó offenzíva is, amellyel kapcsolatban már számos nemzetközi szervezet, köztük az ENSZ is aggodalmát fejezte ki.

Éhínség Gázában: Izrael nem engedte be az övezetbe az UNRWA vezetőjét, kemény bírálatot fogalmazott meg Borrell

Izrael nem engedte belépni a Gázai övezetbe az UNWRA vezetőjét, Philippe Lazzarinit, vélhetően azért, mert nemrég azzal vádolták meg az ügynökséget, hogy több tagjuk is részt vett a Hamász október 7-i támadásában. Eközben Josep Borrell úgy fogalmazott: a lakosság kiéheztetését Izrael háborús fegyverként használja.

 

19:59

A húszik rakétákat lőttek ki Izraelre és egy tankerhajóra

A húszik az elmúlt hónapokban több kereskedelmi hajót elfoglaltak, illetve megtámadtak, valamint Izraelt is célba vették. A fegyveresek a műveleteket a palesztinokkal való szolidaritásukkal indokolják.

18:30

Trump szerint a demokratákra szavazó zsidók gyűlölik Izraelt

A republikánus elnökjelölt az Associated Press jelentése szerint azt mondta, hogy a Demokrata Pártra szavazó zsidók „gyűlölik Izraelt” és gyűlölik a „vallásukat”. Donald Trumpot egy hétfői interjúban arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy a demokraták egyre erősebben kritizálják Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnököt a gázai háború kezelése miatt. 

18:26

Már több mint két tucat gyermek halt éhen Gázában

A Hamász irányította gázai egészségügyi minisztérium szerint már több mint két tucat gyermek halt éhen a gázai kórházakban, sokan súlyos állapotban vannak. A Reuters újságírója látogatást tett az észak-gázai Kamal Adwan kórházban, ahol a hatéves Fadi al-Zant kezelik. A kisfiú súlyosan alultáplált, pedig a fegyveres konfliktus előtti képeken egy mosolygós, egészségesnek tűnő gyermek köszön vissza. Fadi cisztás fibrózisban szenved, szülei pedig nem tudják már neki beszerezni a szükséges gyógyszereket, és a kiegyensúlyozott étrendet sem tudják biztosítani. 

Justin Trudeau izraeli háború gáza izraeli konfliktus palesztin
Kapcsolódó cikkek