Közélet

Az orosz-ukrán háború 756. napja – több frontszakaszon is nagy erőkkel támadnak az oroszok

Egy nap leforgása alatt csaknem nyolcvan ütközetre került sor a frontvonal mentén. A véres harcok ellenére egyik fél sem tudott kilépni a patthelyzetből.

Az elmúlt 24 órában csaknem 80 katonai összecsapásra került sor az orosz–ukrán háború frontvonalán. Az orosz hadsereg több, stratégiai szempontból kulcsfontosságú területen is megpróbálkozott az áttöréssel – írta meg az Unian ukrán hírügynökség.

Ukrainian servicemen practice combat exercises with a grenade launcher in Donbas
orosz-ukrán háború
Mozgalmas napok zajlanak az orosz–ukrán háborúban / Fotó: Jose Colon / AFP

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának szerda reggeli jelentése szerint Szivercsina és Szlobozscsina irányában az oroszok katonai jelenlétet tartanak fenn a határ menti területeken, és szabotázsakciókat folytatnak annak érdekében, hogy megakadályozzák az ukrán csapatok átcsoportosítását. Ezenkívül a határ mentén, a Belgorodi régióval szomszédos területeken az aknamezők sűrűségét is növelik, hogy megnehezítsék az egyre gyakoribb ukrán betörési kísérleteket.

Kupjanszk környékén az ukránoknak sikerült tíz támadást is megállítaniuk, Luhanszknál pedig 14 orosz támadást vertek vissza. Bahmut és Avgyijivka környékén is folytatódnak a harcok, az utóbbi közelében, a Donyecki területen fekvő Berdics, Orlivka, Tonenke, Pervomajszke és Nevelszke település területén zajlottak a küzdelmek. Novopavlivka térségében a védelem kitart, a környező településeken az orosz katonák összesen 29 alkalommal próbáltak áttörni, többször légi támogatással, azonban egyelőre nem jártak sikerrel.

Az orosz hadsereg továbbra is szeretné kiűzni az ukrán egységeket Herszon közelében a Dnyeper bal partján kiépített hídfőállásokból, az elmúlt napokban több támadás is megpróbálkozott ezzel.

Ukrán parancsnoki tanácskozásra mértek csapást az oroszok, vérfürdő a fronton

Aratott a halál Ukrajnában hétfőn is. Az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint 1050 katonát veszített, közülük a legtöbben, több mint 380-an a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

 

19:49

Európa legnagyobb NATO légibázisa épül Romániában

Európa legnagyobb NATO-támaszpontjává építik ki a Konstanca román fekete tengeri nagy kikötőváros közelében lévő Mihail Kogălniceanu román légitámaszpontot. Az építési munkálatok 2019 óta tartanak. Az ukrajnai háború időszakáig a megvalósítás – részben a gyakori kormányváltás miatt – vontatottan haladt. A háború azonban felélénkítette az építkezést, amelybe most részfinanszírozóként a NATO is beszállt. Gyorsítja a folyamatot az év végi amerikai elnökválasztások bizonytalan kimenetele is, Donald Trump esetleges győzelme, amely az európai NATO-ban, az ukrajnai támogatásban való amerikai szerepvállalás gyengülésével járhat.

Akkor, 2019-ben kétmilliárd euróra becsülték a több évig tartó beruházás költségeit, és a román védelmi minisztérium koordinálta a projekt menetét. Jelenleg a 2,7 milliárd eurós bővítéssel gyarapodó létesítmény hivatalosan még a Román Légierő 57. bázisa, amely az 572. Helikopter Század támaszpontja. 

19:47

Ferenc pápa mégsem utazik Oroszországba

Ferenc pápa nem kapott meghívást júniusra Moszkvába Oroszország szentszéki nagykövetétől –  jelentette ki Matteo Bruni szentszéki szóvivő a vatikáni tudósítóknak szerdán, cáfolva az előző nap sajtóértesüléseket.

Egy francia portál jelentette előző nap, hogy a pápa meghívást kapott Oroszországba, amelyet el is fogadott.

Matteo Bruni közölte, a hír nem felel meg a valóságnak,

miszerint Ivan Szoltanovszkij vatikáni orosz nagykövet meghívót adott át a pápának, hogy júniusban látogasson Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon. Az ukrajnai háború kezdete óta Ferenc pápa többször jelezte, hogy készen áll Moszkvába és Kijevbe is ellátogatni.

17:53

Washingtonnak nem tetszik a Raiffeisen üzlete

Az Egyesült Államok figyelmét is felkeltette a Raiffeisen Bank és Oleg Gyeripaszka orosz oligarcha üzlete, melynek keretében a bank megvásárolná a szankcionált oligarcha részesedését a Strabagban.

Az amerikai beavatkozás hatására akár az egész üzlet – mely az egyik legnagyobb nyugati-orosz megállapodás a háború kirobbanása óta – is kútba eshet. Az ügylet során a Raiffeisen nem közvetlenül Gyeripaszkától, hanem egy hozzá köthető cégtől venné meg az osztrák építőipari cégben fennálló részesedést.

Azonban a Raiffeisen hiába próbálta meg úgy feltüntetni a decemberben bejelentett, milliárd eurós üzletet, mint ami az Oroszországban rekedt nyugati vagyont hozza haza, miközben oldja a köteléket, az amerikaiak aggodalmait nem tudta elaltatni. 

Washington attól tart, hogy az üzleten az orosz oligarcha is nyer, ezért szeretnék tudni az osztrák banktól az érintett személyek és vállalatok listáját.

 

17:11

A Kreml szerint több mint hetvenezer ukrán esett el eddig a fronton

Meghaladták a 71 ezer főt és a 11 ezer egységnyi fegyverzetet az ukrán fegyveres erők év eleje óta elszenvedett veszteségei – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca szerdai parancsnoki ülésén. 

Sojgu szerint ez majdnem háromszorosa a múlt év azonos időszaka mutatóinak. Közölte, hogy az orosz hadsereg idén eddig négy Abrams és öt Leopard harckocsit, 27 Bradley gyalogsági harcjárművet, HIMARS sorozatvetők 11 indítóállását, valamint légvédelmi rakétarendszerek 11 indítóállását, köztük öt Patriotot semmisített meg.

16:34

Ukrajna megkapta az első eurómilliárdokat Brüsszeltől

A Európai Bizottság (EB) folyósította az 50 milliárdos csomag első, 4,5 milliárd eurós részletét Ukrajnának. Kijev egyben benyújtotta hivatalos tervét is, amelyet az EB értékel. Ha az uniós testület elfogadja a tervezetet, akkor keleti szomszédunk rendszeres finanszírozásra lesz jogosult. Ennek feltétele a szakpolitikai feltételek teljesítése, valamint a források átlátható és hatékony felhasználását biztosító követelmények teljesítése.

 Az uniós elvárások között szerepel a korrupció és a pénzmosás elleni küzdelem, valamint a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás terén végrehajtott reformok végrehajtása. Amennyiben a bizottság áprilisban úgy ítéli meg, hogy a szakpolitikai feltételek és a jelentéstételi követelmények teljesülnek, akkor az EB további másfél milliárd eurót folyósíthat Ukrajnának áthidaló finanszírozás formájában.

16:31

Baleset érte az orosz árnyékflotta egyik matuzsálemét

Baleset érte az Andromeda Star nevű tankerhajót: az ütközés Dánia partjainál történt, ez az első eset, hogy a kétes tulajdonosi körrel rendelkező, általában biztosítás és karbantartás nélkül hajózó, az orosz olaj szállítását végző „árnyékflotta” egyik tagját baleset érte.

Ezek a hajók általában igencsak leromlott állapotban vannak, a rozsdás hajótesteket sokszor a bontóból „szedték elő”,

hogy ismét sok százezer tonna, értékes, viszont igen környezetszennyező rakománnyal hajózzanak a világ tengerein. Az utak általában igen hosszúak, mert az európai országok nem vásárolják az orosz olajat, így a rakományt egészen Ázsiáig kell eljuttatni. 

Az a legkevesebb, hogy a hajók gépészete megbízhatatlan, a legnagyobb veszélyt éppen a szétszerelés előtt álló, matuzsálemi korú, rozsdás hajótestek jelentik. Ezek ugyanis már nem elég merevek ahhoz, hogy ellenálljanak a nyílt tengeri hullámzásnak, áramlásoknak és viharoknak. A jelenséget úgy kell elképzelni, mintha egy autó alváza nem lenne elég merev, azaz erőhatásokkor elcsavarodna. Nem kell hosszan ragozni ennek veszélyeit.

13:19

Megkaphatja az Európában zárolt orosz vagyon kamatait Ukrajna

Ukrajna katonai támogatására kell felhasználni az európai bankokban tárolt, majd az Ukrajna elleni invázió miatt befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget, az agresszióért pedig minden érintettet bíróság elé kell állítani Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint.

A diplomata erről szerdán, az EU-Ukrajna Társulási Tanács ülését követően tartott sajtótájékoztatón beszélt Brüsszelben, és elmondta, hogy a befagyasztott vagyon 

évente mintegy hárommilliárd eurót kitevő hozamának 90 százaléka az Európai Békekereten, 10 százaléka pedig az EU általános költségvetésén keresztül támogatná Ukrajnát.

Borrell kifejtette azt is, hogy a pénzt újjáépítésre, valamint az ország hadiipari bázisának erősítésére fordítanák. Így a jövőben az orosz vagyon nyeresége ukrán katonai és civil célokat szolgál majd.

13:16

Igazi showműsort csináltak az oroszok a legmodernebb tankjuk csatatérre küldéséből, még egy pap is megáldotta őket

Oroszországban a közelmúltban egy valóságos show műsort szerveztek a legmodernebbnek tartott T-90M harckocsik frontra küldéséből. Az állami televízió kétezer gyári munkás lelkes tömegét, valamint Denis Majdanov énekes és politikus, valamint a Zemlyane rockegyüttes fellépését mutatta be, miközben a tankokat megáldotta egy ortodox pap, írja a Forbes.

A T-90M nevű tankokat, 2020 áprilisában állították szolgálatba. Bár az eredeti tervek szerint az orosz hadsereg csak néhány tucat darabot vásárolt volna a harckocsiból, az orosz–ukrán konfliktus átírta az igényeket, és a tervezett beszerzéseket több ezer járműre bővítették. Becslések szerint évi mintegy 1300 darab T-90M harckocsit képesek gyártani és hadrendbe állítani, ezzel pedig a típus orosz harckocsiállomány gerincét képezheti.

Ma kijelenthetjük, hogy a T-90M a világ legjobb harckocsija

  mondta Putyin elnök a közelmúltban a TASS orosz állami ügynökség jelentése szerint. "Amint az a tank a pozíció közelébe kerül, senkinek és semminek nincs esélye. Nagyobb a hatótávolsága, pontosabb, és jobb a védelme."

10:59

Új korlátozásokat vezet be az EU az ukrán agrárimportra

Az Európai Parlament és a tagállamok éjszakába nyúló egyeztetésükön megállapodtak, hogy további egy évvel, 2025 júniusáig meghosszabbítják az ukrán agrártermékek vámmentességét az egységes piacon, de újabb korlátozásokat vezetnek be a gabonára.

Az Európai Bizottság januárban javasolta a hosszabbítást és úgynevezett „vészfék” bevezetését bizonyos termékekre – csirkére, tojásra és cukorra – abban az esetben, ha az ukrán import mennyisége meghaladja a 2022-est és a 2023-ast.

A gazdák hónapok óta tartó tiltakozása miatt azonban az uniós törvényhozók a vészfék bevezetését a 2021-es, vagyis a háború előtti szinten szabták meg; Brüsszel az invázió kezdete után adta meg a kedvezményeket Kijevnek.

Bővítették azoknak az áruknak a listáját is, amelyekre a vészfék vonatkozik: felkerült a zab, a kukorica, a zabdara és a méz is, esetükben azonban a 2022-es és 2023-as import átlaga az irányadó, számolt be a Reuters.

08:10

Nyolcezernél is többen érkeztek kedden Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 4418-an léptek be Magyarországra kedden, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4028-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott szerda reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Dnyeper frontszakasz határ orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek