Közélet

Az unalomig ismételt panelektől volt hangos az EU-csúcs

Sem Charles Michel, sem Ursula von der Leyen nem jelentett be újdonságot Brüsszelben pénteken, az európai uniós csúcstalálkozót követően. Fontos Európa védelmi képességeinek a fejlesztése, az uniót nem lehet megfélemlíteni – hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke a sajtótájékoztatóján, míg az Európai Bizottság elnöke azt emelte ki, hogy az orosz lakosságot az elmúlt két évben félrevezették.

Oroszországnak a háborúval kapcsolatos megjegyzései indokolják az európai védelmi ipar megerősítését – jelentette ki Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben pénteken az Európai Uniós csúcstalálkozón.

Fotó: AFP

Charles Michel a kétnapos uniós csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette:

Világosan kell fogalmaznunk, és el kell mondanunk polgárainknak szerte az Európai Unióban, hogy ha békét akarunk, ha biztonságot és stabilitást akarunk, rendkívül fontos védelmi képességeink fejlesztése és egy valódi európai védelmi ipar felépítése.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen orosz válaszlépésekre számít az EU, amiért az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz profitját Ukrajna megsegítésére használnák fel, az Európai Tanács elnöke kijelentette: az Európai Uniót nem lehet megfélemlíteni.

A Kreml elárulta az orosz lakosságot az elmúlt két évben azzal, hogy eltitkolta a tényeket, és tagadta, hogy háborúban állnak Ukrajnával

– ezt már  Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mondta Brüsszelben pénteken.

A kétnapos uniós csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: a Kreml szóvivője bejelentette, hogy az ország háborúban áll, ez bizonyítja, hogy Oroszország elárulta saját állampolgárait, amikor tagadta, hogy háborút folytat Ukrajnában.

Az Európai Tanácsnak az európai mezőgazdaság helyzetéről folytatott vitájával kapcsolatban azt mondta: az meghallgatta a gazdákat, ezért európai szinten cselekszik, hogy kezelje az aggodalmaikat, nagyobb rugalmassággal, egyszerűbb szabályokkal és az agrár-élelmiszerláncban elfoglalt pozíciójuk javítására tett erőfeszítésekkel.

Zelenszkij beszédet mondott a vezetőknek az EU-csúcson

Zelenszkij több segítséget kért a légvédelemhez és a lőszerek beszerzéséhez, valamint Ukrajna támogatását abban, hogy előrehaladhasson az európai integráció felé vezető úton.

 

 

háború Oroszország Európai Tanács
Kapcsolódó cikkek