„Lehetséges”, hogy megbuktatják Mike Johnsont, az amerikai képviselőház elnökét, ha megpróbálja szavazásra bocsátani az Ukrajnának nyújtandó segélycsomagot, figyelmeztetett a hétvégén Don Bacon nebraskai képviselő.

A keményvonalas republikánusok megbuktathatják Mike Johnsont az ukrajnai segély miatt / Fotó: SHAWN THEW / POOL / AFP

Van egy vagy két ember, akik nem csapatjátékosok. Jobban élvezik a rivaldafényt, a közösségi médiát

– nyilatkozta az NBC Newsnak. „Nagyon kicsiny a többségünk, és egy vagy két ember elég, hogy kisebbség váljon belőle” – tette hozzá, emlékeztetve a képviselőház republikánus frakciójának állapotára.

Maga Bacon támogat bizonyos fokú segítséget Ukrajnának, és több képviselővel együtt be is nyújtott egy törvénytervezetet a Biden-adminisztrációénál kisebb, összesen 66 milliárd dolláros katonai támogatásról Ukrajna, Izrael és Tajvan számára.

Marjorie Taylor Greene, a Republikánus Párt konzervatív szárnyához tartozó georgiai képviselő azonban a múlt héten jelezte, hogy a házelnök eltávolítását kezdeményezi, bár szavazást erről még nem kért, csak jelzésnek szánta a lépést Mike Johnson felé.

TAYLOR GREENE, Marjorie
Marjorie Taylor Greene figyelmeztette Johnsont, hogy ne terjessze az ukrán támogatást a képviselőház elé /Fotó: Shawn Thew

Figyelmeztette azonban Johnsont, hogy ne terjesszen ukrajnai segélycsomagot a képviselőház elé.

Bár a republikánus képviselők nagy része nem hiszi, hogy Greene állná a szavát, és megpróbálná megbuktatni Johnsont, senki nem mer kockáztatni. A keményvonalasok ugyanis határozottan ellenzik Kijev további támogatását, és már így is feldühítette őket, hogy az elnök a demokraták támogatásával fogadta el a költségvetést – ami az elődjének, Kevin McCarthynak a pozíciója elvesztését okozta.

Képviselőházi elnökké választása előtt 

Johnson maga is igen szkeptikus volt Ukrajna támogatását illetően, és többször ellene is szavazott,

 emlékeztetett az AP amerikai hírügynökség.

Most azonban már egyre inkább hajlik afelé, hogy átverje a kezdeményezést a párttársain – ha meri, és nem tartja fontosabbnak a széke megőrzését. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztetett, hogy újabb területeket kell esetleg feladniuk amerikai segítség nélkül.