Közélet

Egy toronyházra mért csapást az izraeli hadsereg az egyiptomi határnál

Rafah és környéke a Gázai övezet északi részéről az izraeli hadműveletek elől elmenekült, mintegy egymillió palesztin lakosnak ad otthont.

Izrael szombaton csapást mért a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah egyik legmagasabb, az egyiptomi határnál lévő toronyházára – jelentette a Reuters hírügynökség helyi lakosok beszámolója alapján.

Hat perc alatt mintegy ötven csapást mért az izraeli hadsereg (IDF) a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezetre éjszaka


This picture taken from Rafah in the southern Gaza Strip shows smoke billowing during Israeli bombardment on Khan Yunis on February 22, 2024, amid continuing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Fotó: AFP

Az egyiptomi határtól minegy ötszáz méterre lévő, 12 emeletes épület megrongálódott a támadás során, több tucat lakás vált lakhatatlanná. Áldozatokról nem érkeztek jelentések. 

Az épület mintegy háromszáz lakója közül az egyik a Reuters hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy Izrael részéről figyelmeztetés érkezett a csapás előtt harminc perccel.

Ciszjordániában, a másik palesztinok által lakott területen, a korlátozott autonómiával rendelkező Palesztin Hatóságot vezető Fatah párt egyik rafahi tisztségviselője fejtette ki, hogy szerinte a toronyház elleni támadás egy közelgő izraeli invázió jeleként értelmezhető. 

Az izraeli hadsereg egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökségnek az incidenssel kapcsolatban feltett kérdésére. Rafah és környéke a Gázai övezet északi részéről az izraeli hadműveletek elől elmenekült, mintegy egymillió palesztin lakosnak ad otthont. Öt hónappal a Gázai övezet ellen indított izraeli légi és szárazföldi támadás után az övezet 2,3 milliós lakosának többsége kénytelen volt elhagyni a lakhelyét. Az egészségügyi hatóságok szerint közel 31 ezerre tehető a palesztin áldozatok száma, több mint 72 ezren sebesültek meg, és több ezerre tehető a romok alatt eltűntek száma. 

A gázai egészségügyi minisztérium szerint legkevesebb 82 ember halt meg az izraeli támadások során a Gázai övezetben az elmúlt nap folyamán.

Az izraeli hadműveleteket a Hamász október 7-i dél-izraeli támadása váltotta ki, amelyben izraeli adatok szerint 1200 embert öltek meg és 253-at ejtettek túszul. Jelenleg megrekedni látszanak a tűzszünetről és a még mindig Gázában lévő 134 túsz szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások a remélt határidő, a muzulmánok szent hónapja, a ramadán előtt, amely március 10. körül veheti kezdetét.

 

Gázai övezet izraeli háború izraeli-palesztin konfliktus
Kapcsolódó cikkek