Senki sem számított arra, hogy a modern holland történelem legjobboldalibb kormányának koalíciós tárgyalásai zökkenőmentesen fognak lezajlani. A választásokat megnyerő Geert Wildersnek közben egy csomó problémával: ellenséges szövetségesekkel és egy üres államkasszával kell szembenéznie – a népszerűsége azonban még így is nőtt – írta a Politico.

THE HAGUE - Group leader Geert Wilders (PVV) in the formation area. PVV, VVD and BBB continue to talk. NSC leader Pieter Omtzigt was also invited, but he indicated that he did not want to continue with the talks. ANP REMKO DE WAAL netherlands out - belgium out (Photo by REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP)
Geert Wilders és a Szabadságpárt népszerűsége még a koalíciós tárgyalások összeomlása alatt is nőtt.
Fotó: AFP

Hollandiában a héten falba ütköztek a koalíciós egyeztetések Wilders radikális-jobboldali Szabadságpártja (PVV), a centrista Új Társadalmi Szerződés (NSC), a jobboldali populista Földműves-Polgári Mozgalom (BBB), valamint a jelenleg is kormányzó Szabadság és Demokrácia Néppártja (VVD) között, miután Pieter Omtzigt, az NSC vezetője felállt a tárgyalóasztaltól.

Omtzigt ezt azzal indokolta, hogy Ronald Plasterk, a tárgyalásokat vezető volt oktatási miniszter elvesztette a bizalmát, amikor megpróbálta eltitkolni az ország pénzügyi helyzetét, és a tárgyalások sikeréhez létfontosságú dokumentumokat tartott vissza.

A holland államkassza ugyanis teljesen kiürült – bár ez egyáltalán nem volt titok, az előző kormány és a jegybank elnöke is beszámolt erről az elmúlt hónapokban.

Az NSC vezetőjének ezzel tisztában kellett volna lennie, mielőtt leült volna a tárgyalóasztalhoz, a mostani kilépését azonban azzal indokolja, hogy a „költségvetés eltitkolt problémái” miatt a pártja nem fogja tudni teljesíteni a kampányígéreteit, amelyek bőséges lakossági juttatásokat tartalmaztak.

Döntéséről Omtzigt állítólag kedd reggel, egy hosszúra nyúlt egyeztetés végén értesítette Wilderst és a tárgyalás többi résztvevőjét. A többi pártvezető azonban nyilvánosságra hozta, hogy valójában nem is így történt, hanem az utolsó pillanatban, egy kurta WhatsApp-üzenetben visszakozott a politikus.

Magyarországra utazik Geert Wilders – a holland politikus is felszólal a CPAC Hungaryn

Wilders Európa talán legjobban védett embere, aki sehova sem megy a testőrei és a golyóálló mellénye nélkül. Idén áprilisban a magyar fővárosban szólal fel a CPAC Hungaryn.

A helyzetet menteni próbáló Plasterk most az összes felet meghívta egy jövő heti megbeszélésre, hogy próbálják meg félretenni a nézeteltéréseiket, és kezdjék újra a koalíciós tárgyalásokat. Omtzigt azonban gyorsan közölte a holland médiával, hogy nem fog megjelenni.

A huzavona miatt nő az esélye, hogy a jobboldali koalíció helyett a második helyre szoruló, baloldali munkás-zöld szövetség fog kormányt alapítani.

Természetesen még nincs minden veszve a jobboldali pártok számára, ugyanis a holland politikában a kínosan hosszú koalíciós egyezkedések szinte már hagyománnyá váltak – remélhetőleg a 2011-es, 299 napos tárgyalási rekordot nem fogják elérni.

THE HAGUE - Pieter Omtzigt (NSC) after a conversation with informant Ronald Plasterk. Representatives of the PVV, VVD, NSC and BBB factions negotiate the cabinet formation. ANP RAMON VAN FLYMEN netherlands out - belgium out (Photo by Ramon van Flymen / ANP MAG / ANP via AFP)
Pieter Omtzigt, az NSC vezetője otthagyta a tárgyalásokat, ami miatt sokan szabotázzsal gyanúsítják.
Fotó: AFP

A jelenlegi helyzetben három lehetőség van: a jobboldali pártok az NSC-vel vagy anélkül kormányt alakítanak; a népszerűtlen baloldali koalíció – amely szintén négy pártból áll, és amelyek még kevésbé tudnak együttműködni – áll az ország élére; vagy újra választásokat hirdetnek.

Ezek a kilátások sok kellemetlenséget okozhatnak a jobboldali szövetség tagjainak, különösen a szabotázzsal vádolt Omtzigtnak, a recessziótól tartó és megélhetési válságtól szenvedő holland népnek pedig hatalmas csalódás lenne, mivel évtizedek óta várnak egy stabil kormányra.

A helyzet egyetlen nyertese meglepő módon Wilders, aki bajkeverő stílusa és szélsőséges retorikája ellenére a tárgyalások legjózanabb szereplőjévé vált.

S bár eddig is a legnépszerűbb párt volt, a PVV az elmúlt hónapokban tovább erősödött: a Politico legutóbbi felmérése alapján támogatottságuk a novemberi 24-ről mostanra 32 százalékra emelkedett a választók körében. Ezzel Wilders pártja egy újabb választási fordulóval 13 hellyel többet, összesen 50 mandátumot szerezve a parlamentben.

Míg a választások megismétlése katasztrofális következményekkel járna a legtöbb párt számára, Wilders – ha tartani tudja a jelenlegi irányt és tempót – még erősebben ülne vissza a tárgyalóasztalhoz, amellyel nemcsak jelenlegi társait, de akár még új szövetségeseket is maga mellé állíthatna.

Kicsoda Krisztina Wilders, a holland választás győztesének magyar felesége?

Geert Wilders rendkívül jó kapcsolatban áll Magyarországgal, hiszen a felesége is magyar. Krisztina Wilders 1992-ben ment hozzá az új holland miniszterelnökhöz. Az egykori diplomata azóta rendkívül visszahúzódó életet él, ritkán szerepel a nyilvánosság előtt és nem sokat tudni a magánéletéről.