Közélet

Összeomlottak a koalíciós tárgyalások Hollandiában, Wilders ezzel is erősödhet

A baloldalon továbbra is kicsi az esély az összefogásra. A szélsőjobboldali Wilders tavalyi győzelme óta azonban tovább erősödött, és a választások megismétlésével még jobb pozícióba kerülne.

A következő holland kormány megalakításáról szóló egyeztetések kedd este meghiúsultak, miután Pieter Omtzigt, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) párt vezetője felállt a tárgyalóasztaltól. A szélsőjobboldali Geert Wilders és pártja lehet, hogy nem tud elég szövetségest találni, de a szavazók körében még így is nőtt a támogatottságuk – írta a Politico.  

Geert Wilders
A szélsőjobboldali Geert Wilders hónapok óta próbál összeütni egy koalíciót – erőfeszítései eddig kudarba fulladtak.        
Fotó: AFP 

Omtzigt, az NSC alapítója régóta kemény kritikusa a bevándorlásellenes Wildersnek és a Szabadságpártnak (PVV), ám a novemberi választásokon elért győzelme után csatlakoztak hozzájuk, hogy megpróbáljanak összeállítani egy jobboldali koalíciót a kormányalapításhoz. A hónapok óta tartó tárgyalások azonban most félbeszakadtak, hivatalosan azért, mert nem tudtak megegyezni a költségvetésről.

Hihetetlenül kiábrándító. A holland nép ezt a kabinetet akarja, de Omtzigt váratlanul bedobja a törülközőt, mert nem képes a kompromisszumra

– kommentálta Wilders az NSC kilépését a közösségi médiában. A PVV novemberben a szavazatok 26 százalékát szerezte meg, és ezzel a parlament legnagyobb frakciójává vált. A kormányalapításhoz szükséges tárgyalások más centrista és jobboldali pártokkal azonban a kezdetektől fogva nehézkesek voltak.

Most három lehetőség van: Omtzigt visszatérésével vagy anélkül egy jobboldali kormány alakul, Wilders vezetésével; egy munkás-zöld szövetség áll az ország élére; vagy újra választásokat hirdetnek.

Magyarországra utazik Geert Wilders – a holland politikus is felszólal a CPAC Hungaryn

Wilders Európa talán legjobban védett embere, aki sehova sem megy a testőrei és a golyóálló mellénye nélkül. Idén áprilisban a magyar fővárosban szólal fel a CPAC Hungaryn.

A munkáspárti Ronald Plasterk, a tárgyalásokat vezető volt oktatási miniszter szerdán újra találkozik a jobboldali koalícióról tárgyaló vezetőivel, köztük Omtzigttal is, hogy megpróbáljanak dűlőre jutni. Mark Rutte leköszönő miniszterelnök konzervatív VVD pártja és a populista Gazda-Polgárok Mozgalma szintén lehetséges szövetségesek lehetnek. 

Patthelyzet alakult ki, mivel a lehetséges koalíciós partnerek között nagy a bizalmatlanság. A baloldali kormányalakítás esélye azonban elsimíthatja a különbségeket, és ebben a NSC – akár átmeneti – kilépése is hasznos lehet

– írta Sarah de Lange, az Amszterdami Egyetem politológus professzora.

Wilders kétségtelenül megosztó politikus, így a választásokon elért győzelmét sokan még mindig nem fogták fel. Ha pedig sikeres lenne a koalícióalapítás, akkor ő lenne az első szélsőjobboldali vezető, aki az utóbbi időben hatalomra jutna egy uniós országban.        

Pieter Omtzigt és az NSC  egyelőre nem kér a Wilders-féle koalícióból.                                        
Fotó: AFP

A tárgyalások összeomlásának hivatalos oka a kormányzati kiadásokkal kapcsolatos nézeteltérések voltak – ebben ugyanis mind a négy pártnak különböző elképzelései vannak. Wilders és a PVV ingyenes buszközlekedést, jobb egészségügyi és szociális ellátásokat, valamint adócsökkentéseket ígért; a korábban kormányzó VVD meredeken csökkentené a kiadásokat, míg az NSC egy sor új adót vezetne be a költségvetés megerősítésére.    

A pénzügyi fegyelmet Klaas Knot jegybankelnök is támogatta, aki múlt héten kijelentette, hogy a következő kormánynak 17 milliárd eurós megszorításokat kellene végrehajtania, hogy a költségvetési hiányt a 2 százalékára korlátozzák.

A megegyezést azonban Wilders szélsőjobboldali retorikája is hátráltatja: a választások előtt iszlám-, bevándorlás- és EU-ellenes beszédei rendkívül népszerűvé tették a szavazók között, politikailag azonban fekete báránnyá vált, akitől még a radikálisabb álláspontok csökkentése mellett is sokan tartanak.

A jobboldali pártokat a lassú tárgyalások, a baloldalt pedig a „hatalomba való befurakodás kísérlete” miatt érték kritikák – meglepő módon az egyetlen fél a választások után, aki erősödött, az Wilders és a PVV volt.

A rivális politikai pártok nem veszik észre, hogy a tűzzel játszanak és az időhúzással csak maguknak ártanak. Ha most újra választásokat hirdetnének, Wilders erősebbé válna, mint valaha

– figyelmeztetett Maurice de Hond független közvélemény-kutató. Szerinte a kormányalapítás kudarca tovább radikalizálná a szavazókat, akik a magas bevándorlás, a drága klímapolitika és a megélhetési válság mellett egyre kevésbé fogékonyak a „látszólagos félmegoldásokra”. 

A Politico legutóbbi felmérése alapján a PVV támogatottsága a novemberi 24-ről mostanra 32 százalékra emelkedett a választók körében. Ezzel Wilders pártja egy újabb választási fordulóval 13 hellyel többet, összesen 50 mandátumot szerezve a parlamentben, amellyel még erősebb tárgyalópozícióba kerülne jobboldali szövetségeseivel szemben.

Kicsoda Krisztina Wilders, a holland választás győztesének magyar felesége?

Geert Wilders rendkívül jó kapcsolatban áll Magyarországgal, hiszen a felesége is magyar. Krisztina Wilders 1992-ben ment hozzá az új holland miniszterelnökhöz. Az egykori diplomata azóta rendkívül visszahúzódó életet él, ritkán szerepel a nyilvánosság előtt és nem sokat tudni a magánéletéről.

 

 

Hollandia Szabadságpárt bevándorlásellenes Geert Wilders kormánykoalíció
Kapcsolódó cikkek