Valószínű ámokfutást hiúsítottak meg német rendőrök a Berlin melletti Petershagen egyik iskolájában, ahol egy késsel és riasztópisztollyal felfegyverzett, 22 éves férfit vettek őrizetbe péntek délelőtt – közölte Michael Stübgen, Brandenburg tartományi belügyminisztere. A tárcavezető nagyon veszélyesnek értékelte a helyzetet.

08 March 2024, Brandenburg, Petershagen: A police car is parked outside a school. A 22-year-old man was arrested at the school for carrying a knife and a firearm. The man was arrested. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Az elkövető és a rendőrök egyike könnyebb sérüléseket szenvedett. Fotó: Christophe Gateau / DPA / AFP

Mint mondta, nem álriadóról van szó, ugyanis az elkövető tanárokat fenyegetett meg az általános iskolában. A reggeli órákban az iskola egyik alkalmazottja riasztotta a hatóságokat, amelyek egy különösen ilyen eshetőségre kiképzett alakulattal vonultak ki a helyszínre. A biztonságiak átkutatták az épületet, a fegyverest pedig legyűrték. 

Az akció során az elkövető és a rendőrök egyike könnyebb sérüléseket szenvedett. A hatóságok szerint a tettes még az oktatás megkezdése előtt lépett az iskola területére, ahol a titkárság iránt érdeklődött. Első értesülések szerint késsel és pisztollyal fenyegetni kezdte az ottlévőket, majd az egyik nőt felszólította, hogy nyomja meg a riasztó gombját.

A tettes az iskola egykori diákja volt, indítékát azonban egyelőre homály fedi. Fenyegetés, kényszerítés és illegális fegyvertartás címén őrizetbe vették.

Több száz diákot raboltak el Nigériában

Több száz diák eltűnt, miután fegyveresek megtámadtak egy iskolát Nigéria északnyugati részén, Kaduna államban. A váltságdíjért történő emberrablások gyakoriak Afrika legnépesebb országában, ahol a jól felfegyverzett bandák, az iszlamisták és az etnikai alapon szerveződő lázadó csoportok iskolákat és főiskolákat vesznek célba.