Katonai gyakorlatokat felügyel és a hadsereg vezetői letérdelnek előtte, az állami média vezetői szintű kitüntetésekkel jellemzik és még csak alig múlt 10 éves – ő Kim Dzsue, Észak-Korea vezetőjének, Kim Dzsongunnak a lánya. A kislány természetesen nem egyedül, hanem apjával jár hadseregszemlékre, és minden jel arra utal, hogy ő lesz Észak-Korea következő vezetője.

(FILES) This picture taken on September 8, 2023 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on September 9 shows North Korean leader Kim Jong Un and his daughter Ju Ae (L) attending a paramilitary parade at Kim Il Sung Square in Pyongyang to mark the 75th founding anniversary of North Korea. First introduced to the world in 2022, when she accompanied her father to the launch of an intercontinental ballistic missile, analysts have long said Ju Ae is the equivalent of a North Korean "princess". (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- / 
Kim Dzsué
Minden jel arra utal, hogy Kim Dzsue lesz Észak-Korea következő vezetője
Fotó: AFP

Kim Dzsue először 2022-ben állt nyilvánosság elé, amikor apját elkísérte egy interkontinentális ballisztikus rakéta kilövésére, a kislányra pedig már akkor sokan csak észak-koreai hercegnőként hivatkoztak. A The Korea Times szerint Phenjan sosem hozta nyilvánosságra Kim Dzsongun lányának személyes adatait, de a dél-koreai hírszerzés kiderítette, hogy a neve Dzsue és 2012–2013 körül születhetett, anyja pedig a vezető felesége, Ri Szoldzsu, aki korábban énekesnőként és színésznőként dolgozott.

Az alapján, ahogy a közmédia és a katonai vezetés hivatkozik rá és viselkedik vele, kijelenthető, hogy Kim Dzsue a jövőben átveheti apjától az ország vezetését.

Pak Dzsongcson vezérkari főnök is nyilvánosan letérdelt a kislány előtt és tulajdonképpen felesküdött neki – írja az AFP. Az észak-koreai állami média Kim Dzsongun tinédzser lányát „legfelsőbb vezetőként” jellemezte, ami megerősíti státuszát a diktátor utódjaként. Egy üvegházfarmon tett látogatásról szóló hivatalos jelentésben „nagyszerű útmutatást nyújtó személyként” jellemezték, ezt a kifejezést általában a magas rangú vezetőknek tartják fenn.

A dél-koreai Szedzsong Intézet igazgatója, Csong Szongcsang azt nyilatkozta a Telegraphnak, hogy a kislányt jellemző szó, a „hyangdo”, csak a legmagasabb rangú vezetőknek jár Észak-Koreában. 

Kim Dzsue ilyen szintű személyes imádata erősen azt sugallja, hogy ő lesz Kim Dzsongun utódja Észak-Korea következő vezetőjeként

– erősítette meg Csong Szongcsang.

Kim Dzsue 2022-ben szerepelt először nyilvánosan, amikor elkísérte apját egy ballisztikus rakéta kilövésére
Fotó: AFP

A kislány szombaton elkísérte apját az ejtőernyősök hadgyakorlatára, melyek célja volt, hogy bemutassák a katonák képességét egy ellenséges régió elfoglalására. A gyakorlatokat napokkal a legutóbbi éves amerikai–dél-koreai hadgyakorlat után tartották. Phenjan különösen érzékeny Washington és Szöul közös légi gyakorlataira, ugyanis az északiak a légierőt tekintik hadseregük leggyengébb láncszemének.

Azt nem tudni, hogy Kim Dzsue jelen volt-e a legutóbbi rakétagyakorlaton, ahol az észak-koreai diktátor egész nap felügyelte az ország nyugati régiójában a 600 milliméteres többszörös rakétaindító rendszerrel felszerelt tüzérségi egységek gyakorlatát. A dél-koreai hadsereg hétfőn közölte, hogy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták kilövését észlelte Phenjanhoz közeli területekről, és azok csaknem 300 kilométert repültek a Keleti-tenger felé.