Közélet

Kijev elvárja a lengyel kormánytól, hogy beengedjék az ukrán gabonát

Az ukrán mezőgazdasági termékek leverik az árakat az Európai Unióban, emiatt a lengyel gazdák már hosszú ideje tiltakoznak a határon. Blokkolják a határátkelőket és nem engedik át az ukrán gabonát. A lengyel és az ukrán miniszterelnök most tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy megoldást találjanak a problémára.

Lengyelországba utazott az ukrán miniszterelnök, Denis Smihalt, hogy Donald Tuskkal tárgyaljon az ukrán mezőgazdasági termékek importjáról. A felháborodott lengyel gazdák már hónapok óta blokkolják a határátkelőket a piacukat elárasztó ukrán agrártermékek miatt.

Ukraine's Prime Minister Denys Shmyhal (L) and Polish Prime Minister Donald Tusk shake hands after a joint press conference after bilateral talks to resolve a conflict over farm imports in Warsaw on March 28, 2024. Polish farmers have been blocking border crossings with Ukraine since last month to protest at what they say is unfair competition from goods from the war-torn country. (Photo by Wojtek Radwanski / AFP)
Kijev elvárja a lengyel kormánytól, hogy beengedjék az ukrán gabonát
Fotó: AFP

Lengyelország Kijev egyik legfontosabb szövetségese az oroszok ellen vívott háborúban, azonban a gazdasági viták megrontották a viszonyt a két ország között. A vezetők arra törekednek, hogy megoldást találjanak ezekre a nehézségekre – írta meg a Guardian.

Kijev már többször szorgalmazta az uniós vezetőknél, hogy találjanak megoldást a határátkelőket leállító gazdákra, mivel az oroszok elleni háborúhoz Ukrajnának szüksége van arra, hogy a mezőgazdasági termékeit értékesíteni tudja. Arra is hivatkoztak, hogy a forgalom megakadása a határon a fegyverszállítmányokat is lelassítja, ami katasztrofális eredményekhez vezethet.

Nem tetszik Ukrajnának a tüntető lengyel gazdák viselkedése

A lengyel gazdák már tavaly óta tiltakoznak az ukrán gabona behozatala ellen, pénteken pedig blokád alá is vontak több határátkelőt. Az ukrán gazdasági miniszterhelyettes az erőszak újabb eszkalációjának nevezte azt, ami a határon történik.

A Guardian azt írta, hogy az igyekezetek ellenére egyelőre nem történt előrelépés a tárgyalásokban.

Nehéz bármiféle áttörést várni ezek után a tárgyalások után. A mezőgazdasági kérdésekben a két ország más állásponton van

 – mondta Donald Tusk.

Számítunk egy pragmatikus és konstruktív párbeszédre és hatékony megoldások kidolgozására

– mondta Smihal.

 

ukrajna lengyel gazda gabona Lengyelország
Kapcsolódó cikkek