A nemzetközi közösség közreműködését sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsa péntek éjjel a Moszkva melletti merénylet felelőseinek megtalálásában és felelősségre vonásában.

Orosz gárdista áll a lángoló Crocus City Hall nevű hangversenyteremnek otthont épületnél / Fotó: Dmitrij Szerebrjakov

A 60 halálos áldozattal és 145 sérülttel járó krasznogorszki merényletet követően kiadott közleményben a BT tagjai „aláhúzták annak szükségességét, hogy az elkövetőket, a szervezőket és az anyagi támogatókat megtalálják és bíróság elé állítsák”, és felszólították a nemzetközi közösséget, hogy ennek érdekében aktívan működjön együtt az orosz hatóságokkal. A BT gyáva és kegyetlen tettnek nevezte a merényletet.

Előzőleg António Guterres ENSZ-főtitkár is a leghatározottabban elítélte a terrortámadást, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, az orosz népnek és Oroszország kormányának. Az Egyesült Államok kormányzata moszkvai nagykövetségén és John Kirby fehér házi szóvivőn keresztül őszinte részvétét nyilvánította ki az orosz népnek.

Adrienne Watson, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője arról is nyilatkozott, hogy 

az amerikai kormányzat március elején már kapott olyan információkat, amelyek egy készülő moszkvai terrortámadásra utaltak egy nagyobb összejövetel, akár egy koncert helyszínén. Ezeket az információkat az orosz hatóságokkal is megosztották.

Sorra érkeznek az együttérző nyilatkozatok

Hajnalra egy sor ország nyilvánította részvétét Oroszországnak. Narendra Modi indiai kormányfő szombaton úgy nyilatkozott, hogy India az orosz kormányzat és nép mellett áll a gyász óráiban. A japán külügyminisztérium különösen élesen elítélte, hogy a támadás célpontjai ártatlan civilek voltak.

Európából is számos országból érkeztek részvétnyilvánítások, az nevében Peter Stano, a külügyi szolgálat szóvivője fejezte ki megdöbbenését és felháborodását a polgári személyek elleni támadás miatt.

Moszkvai terrortámadás: megszólalt Orbán Viktor

A magyar miniszterelnök reagált a moszkvai terrortámadásra, ahogy sok más állam és vezető is. Több mint két évtizede nem élt át ilyen súlyos merényletet az orosz főváros.

 

Mit lehet tudni eddig a támadásról?

A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a koncertterem, a Crocus City Hall tetőszerkezete. Az orosz nyomozóbizottság legutóbbi közlése szerint a merényletnek több mint 60 halálos áldozata és 145 sérültje van, az utóbbiak közül 115-öt szállítottak kórházba. A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára egy Telegram-üzenetben, a támadók indítékairól és sorsáról egyelőre nincsenek információk.