Közélet

Nincs tolerancia a Hamásznál: megbüntetik azokat, akik együttműködnek Izraellel

A Hamász árulónak titulálja és keményen megbünteti azokat a palesztinokat, akik együttműködnek Izraellel annak érdekében, hogy új segélyszállítmányok érkezzenek.

Kollaboránsként, a palesztin nemzet árulójaként tekint és „vasököllel sújt le” a Hamász azokra a palesztinokra, akik a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyszállítmányok biztosítása érdekében együttműködnek Izraellel – közölte hétfőn a Hamászhoz köthető Al-Madzsd című portál a terrorszervezet egyik vezetőjét idézve.

A Palestinian man carries sacks of humanitarian aid at the distribution center of the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA), in Rafah in the southern Gaza Strip on March 3, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Hamas movement. (Photo by AFP)
A Hamász nem tolerálja, hogy ha palesztinok Izraellel működnek együtt újabb segélyszállítmányok érkezésének érdekében.
Fotó: AFP (illusztráció)

Bászim Naím úgy fogalmazott, hogy „a megszállók azon erőfeszítései, hogy szervezeteket hozzanak létre a Gázai övezet igazgatására, kudarcra ítélt összeesküvés, amely nem fog megvalósulni”. A Hamász figyelmeztetése válasz arra az izraeli sajtóértesülésre, amely szerint a zsidó állam a Gázai övezetbe tartó segélyszállítmányok biztosítása érdekében fontolóra vette palesztinok, illetve helyi csoportok felfegyverzését. Az izraeli kormány által nem kommentált jelentés előzménye, hogy február végén segélyosztás közben több mint száz palesztin meghalt, több százan pedig megsebesültek Gázavárosban.

A palesztin rendfenntartó erők nem hajlandók ellátni a konvojok védelmét, mert attól tartanak, hogy az izraeli erők célpontjává válnak.

Bászim Naím ugyanakkor pozitív lépésnek nevezte a Ciprus és a Gázai övezet közötti humanitárius folyosó létesítését, hozzáfűzve, hogy a világnak inkább a háború befejezése érdekében kellett volna cselekednie. „Ha az amerikai kormányzat komolyan gondolja a humanitárius válság megoldását, a legegyszerűbb és legrövidebb út az, ha nem él tovább a tűzszünetet illetően vétójogával, és arra kényszeríti Izraelt, hogy nyissa meg az összes szárazföldi átkelőt, valamint engedje be a szükséges segélyszállítmányokat” – mondta.

Az utóbbi hónapokban egyre nehézkesebbé vált a segélyek földi útvonalakon való szállítása, ezért a segélyező országok arra kényszerültek, hogy tengeri és légi megoldásokat találjanak. A marokkói kormány úgy döntött, hogy az utóbbit választja: ejtőernyős segélyszállítmányokat dobnak le hétfőn Gáza északi területére.

 

izraeli háború Izrael megtorlás segélyszállítmány Hamász
Kapcsolódó cikkek