Közélet

Orosz elnökválasztás: Pakson nem tapasztaltak problémát

Összesen 164 ember adta le a voksát Pakson az orosz elnökválasztás keretében pénteken – minden fennakadás nélkül. Külföldön 144 országban, 295 szavazóhelyiségben csaknem kétmillióan járulhatnak az urnákhoz, a választások Oroszországban vasárnap este, moszkvai idő szerint 21 órakor érnek véget.

A Paks II. atomerőmű építési projekt igazgatója, Vitalij Poljanyin leadta voksát az Oroszországi Föderáció elnökválasztásán a mozgóurnás szavazáson, Pakson – írja az Index a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségre és Irina Zvonovára, az orosz nagykövetség vezető tanácsadójára – aki a körzeti választási bizottság elnökhelyettese is – hivatkozva.

 A választások Oroszországban vasárnap este, moszkvai idő szerint 21 órakor érnek véget.
Fotó: AFP

A portál felidézi: korábban Jevgenyij Stanyiszlavov budapesti nagykövet közölte, hogy Pakson is lehet majd szavazni, miután az orosz specialisták és a helyi lakosok kérésére megszervezték ezt. Zvonova szerint nemcsak Poljanyin szavazott, hanem 

összesen 164 ember adta le a voksát Pakson,

és nem tapasztaltak problémát. 

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, ez az első – háromnapos – elnökválasztás Oroszországban, amelyen lehetővé tették az online szavazást, és amelyen részt vesznek az Ukrajnától a tavaly megrendezett referendum nyomán elcsatolt négy régió lakói. Az országban több mint 94 ezer szavazóhelyiséget nyitottak meg, ahol helyi idő szerint reggel nyolctól este nyolcig lehet szavazni. Külföldön 144 országban, 295 szavazóhelyiségben csaknem kétmillióan voksolhatnak majd.

A külföldi helyszíneket nem számítva a választások Oroszországban vasárnap este, moszkvai idő szerint 21 órakor érnek véget, a kalinyingrádi régióban lévő szavazóhelyiségek bezárásával.

Vlagyimir Putyin vetélytársa 

  • Nyikolaj Haritonov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja, 
  • Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek párt és 
  • Leonyid Szluckij, Oroszország Liberális Demokrata Pártja jelöltje. 

Szluckijnak és Davankovnak ez az első elnökválasztás politikai pályafutása során, Haritonov számára a második, Putyinnak pedig az ötödik.

Orosz elnökválasztás: civilek és az ukrán hadsereg is támadja a szavazóhelyiségeket

Többen megzavarták az orosz elnökválasztást a szavazás első napján, az elcsatolt területeken nagy a feszültség.

 

szavazás vlagyimir putyin paks orosz elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek