Közélet

Az orosz-ukrán háború 761. napja – Moszkva vegyi fegyverek bevetésével vádolja Kijevet

Oroszország hágai nagykövete már bepanaszolta Ukrajnát az OPCW-nél. Az orosz–ukrán háború során már mindkét fél megvádolta a másikat vegyi fegyverek bevetésével.

Oroszország szerint az orosz–ukrán háború során Ukrajna tovább folytatja a vegyi fegyverekkel végrehajtott provokációkat, és nagy a kockázata annak, hogy az ukrán fegyveres erők ismét megsértik a háborús jogot – nyilatkozta Vlagyimir Tarabrin, Oroszország hágai nagykövete, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) állandó képviselője az Izvesztyija című lapnak adott interjúban – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség.

orosz-ukrán háború
Az orosz–ukrán háború során már mindkét fél megvádolta a másikat vegyi fegyverek bevetésével / Fotó: AFP

A diplomata szerint, mivel a harctéri helyzet egyre nehezebbé válik Kijev számára, emiatt az ukrán erők fellépése egyre agresszívabb.

A Nyugat támogatása miatt büntetlenséget éreznek, így folytatni fogják a különböző provokációkat, köztük a vegyi fegyverekkel kapcsolatosakat is. Abban bízva, hogy észak-atlanti partnereik fedezik őket, nagy a kockázata annak, hogy Ukrajna továbbra is büntetlenül megsérti a hadijogot

– emelte ki Tatabrin.

A nagykövet kiemelte, hogy a mérgező vegyi anyagok ukrajnai használata már rendszeressé vált. Hozzátette, hogy Ukrajna saját maga gyárt lőszereket, de ezenkívül mérgező anyagokkal töltött gránátokat, valamint ismeretlen eredetű vegyi anyagokat tartalmazó tartályokat is használ az orosz csapatok ellen.

Az OPCW kijelentette, hogy az általunk szolgáltatott információkat a legkomolyabban kezeli, és ha szükséges, készen áll azonnali válaszlépéseket tenni

– mondta Tatabrin, hozzátéve, hogy a civilek és a polgári infrastruktúra elleni ukrán támadásokat az OPCW tagállamai is kiemelten figyelik. Az orosz diplomata szerint a szervezet delegáltjai osztják az oroszok aggodalmait, és egyetértenek abban, hogy a vegyi fegyverek alkalmazása és használata mindegyik fél részéről elfogadhatatlan.

 

21:55

Mégis kaphat amerikai segítséget Ukrajna?

A republikánus házelnök zárt kapuk mögött egyre inkább hajlik afelé, hogy keresztülverje Ukrajna támogatását saját párttársain. Sokan azonban nem akarják elhinni, hogy ebből tényleg valóság lehet.

08:30

Több mint tizenegyezren érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 6385-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül 4621-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott hétfőn az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

ami 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vlagyimir Tarabrin orosz-ukrán háború OPCW vegyi fegyver
Kapcsolódó cikkek