Az orosz elnök értekezletet tartott a Moszkva melletti koncertteremben lezajlott terrortámadás ügyében, és új kijelentéseket is tett, a cselekményt immár a radikális iszlamistáknak tulajdonítva. Bírálta ugyanakkor az Egyesült Államokat, amiért az Iszlám Állam részvételét sugallja, és minden Ukrajnával való kapcsolatot lekicsinyel. 

In this pool photograph distributed by Russia's state agency Sputnik, Russian President and presidential candidate Vladimir Putin visits his campaign headquarters in Moscow on March 18, 2024. (Photo by Gavriil GRIGOROV / POOL / AFP)
Fotó: AFP

Putyin felvetette, hogy a támadás része lehet a 2014 óta folyó Oroszország-ellenes erőfeszítéseknek, és kérdéseket tett fel azzal kapcsolatban, hogy a terroristák miért próbáltak meg Ukrajnába menekülni. Ezenkívül a támadást a megfélemlítés mintájába illőnek tekintette. 

Putyin szerint még hátravan annak kiderítése, hogy ki volt a megrendelő. Felvetette:

Hogyan követnek el súlyos atrocitásokat és bűncselekményeket a magukat hívő muszlimként pozicionáló, úgynevezett tiszta iszlámot valló radikális iszlamisták a muszlimok szent hónapja, a ramadán idején?

Putyin azt is mondta, hogy a terrortámadás megfélemlítés, így felmerül a kérdés, hogy kinek van haszna belőle. És ismét kiemelte:

Természetesen válaszolnunk kell arra a kérdésre is, hogy a terroristák a bűncselekmény elkövetése után miért próbáltak Ukrajnába menni, és ki várta ott őket.

Korábban, március 23-án Putyin civilek szervezett meggyilkolásának nevezte a Crocusban történt terrortámadást. Az orosz vezető megígérte, hogy mindazok, akik ezt a bűncselekményt elrendelték, megszervezték és végrehajtották, igazságos és elkerülhetetlen büntetést kapnak.

Szergej Basztrikin, az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottságának vezetője kijelentette, hogy a nyomozás során az események teljes kronológiáját megállapították, és a vádlottak részletes tanúvallomást tettek a támadás tervezéséről és az abban közreműködőkről. Emlékeztetett arra, hogy a terrortámadás négy elkövetője ellen vádat emeltek, és őrizetbe vették őket. További három személyt is azonosítottak és őrizetbe vettek, akik a nyomozás szerint segítettek az elkövetőknek a terrortámadás előkészítésében: lakást biztosítottak lakhatáshoz, autót a szállításhoz, és pénzeszközöket is utaltak.

Bastrykin egyebek mellett azt is elmondta, hogy az ügyben a mai napig több mint 200 ellenőrzést, házkutatást és lefoglalást végeztek, amelyek során több mint ezer különböző, a nyomozás szempontjából releváns tárgyat foglaltak le. A Putyinnal foglyatott megbeszélésen Bastrykin arról számolt be az államfőnek, hogy a vizsgálat megállapította a krokuszi városházán történt terrortámadás során történt események teljes kronológiáját.