Közélet

Szijjártó Péter: a magyar nagykövet leadta a svéd NATO-csatlakozás ratifikációs okiratát Washingtonban

A külügyminisztérium szerint a svéd NATO-csatlakozás ratifikációhoz lényeges volt Magyarország és Svédország közötti bizalom újraépítése.

A svéd NATO-csatlakozás ratifikációs okirata leadásra került az amerikai külügyminisztériumnál – jelentette be csütörtökön a dokumentumot személyesen Washingtonba eljuttató Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ezt követően telefonon egyeztetett svéd kollégájával. 

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető mindenekelőtt leszögezte, hogy a svéd NATO-tagság ratifikációját nemrég jóváhagyta az Országgyűlés, amihez lényeges volt a Magyarország és Svédország közötti bizalom újraépítése, amiért a két miniszterelnök is sokat tett, egyebek mellett a védelmi megállapodás kiterjesztésével, ami kellő alapot adott a folyamat továbbléptetéséhez. 

Arról számolt be, hogy az elfogadott ratifikációs okmányt ilyenkor a köztársasági elnöknek kell aláírnia, ami kedden megtörtént , ezt követte a külügyminiszteri ellenjegyzés, majd a szabályai szerint az okiratot fizikai valójában el kell juttatni az amerikai külügyminisztérium megfelelő részlegéhez. 

„Ez a mai nap reggelén, hely idő szerint 8 órakor, azaz otthon délután 2-kor megtörtént. Utasításomra hazánk washingtoni nagykövete, Takács Szabolcs bement az amerikai külügyminisztériumba, bevitte a ratifikációs dokumentumot, 

és ezáltal Magyarország részéről minden munkát elvégeztünk annak érdekében, hogy Svédország a NATO tagja lehessen” – közölte. Szijjártó  Péter arra is kitért, hogy svéd kollégájával, Tobias Billströmmel is egyeztetett telefonon, aki szintén az amerikai fővárosban tartózkodik, mivel nekik is letétbe kell helyezniük a saját hasonló iratukat, amivel jelzik, hogy készen állnak a csatlakozásra. 

Svédország a következő napokban hivatalosan is csatlakozik a NATO-hoz, az Egyesült Államok légiereje ezért ezt megünnepelve március 6-án egy B-52 Stratofortress és egy B-1 Lancer bombázóval átrepült Stockholm felett, a svéd légierő Gripenek kíséretében.

Hétfőn hadgyakorlatot kezdett az újonnan kibővített északi területének védelmére a NATO, melyben 13 nemzet több mint húszezer katonája vesz részt. A Finnország, Norvégia és Svédország északi régióiban rendezett gyakorlat két hétig tart. A mostani műveletek a NATO átfogó, Steadfast Defender 24 nevű hadgyakorlatába épülnek. Ez az észak-atlanti szövetség évtizedek óta legnagyobb hadgyakorlata, amelyben 90 ezer katona vesz részt, több hónapig tart, célja pedig annak demonstrálása, hogy a szövetség képes megvédeni teljes területét egészen az orosz határig. Finnország és Svédország 2022 májusában hivatalosan benyújtotta csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. A két ország azután döntött a csatlakozás mellett, hogy Oroszország támadást indított Ukrajna ellen.

 

Svédország Szijjártó Péter NATO
Kapcsolódó cikkek