Közélet

Trump meglepően visszafogottan reagált a bírósági döntésekre

Azért az ügyben eljáró bíró és az ügyész is kapott némi kritikát, de Trump ennél jóval keményebben is szokott fogalmazni.

Donald Trump volt amerikai elnök közösségi oldalán, a Truth Socialon reagált a fellebbviteli bíróság döntésére, mely tíz nappal meghosszabbította a csalási ügyében a fizetési határidőt az óvadékra vonatkozóan, mely a fellebbezéshez szükséges.

Former US President Donald Trump speaks to the press in a hallway outside the courtroom during a recess in a hearing to determine the date of his trial for allegedly covering up hush money payments linked to extramarital affairs, at Manhattan Criminal Court in New York City on March 25, 2024. Trump faces twin legal crises today in New York, where he could see the possible seizure of his storied properties over a massive fine as he separately fights to delay a criminal trial even further. (Photo by Brendan McDermid / POOL / AFP)
Fotó: Brendan McDermid / POOL / AFP

A republikánus elnökjelölt az ügy középpontjában álló kérdések közül egyik posztjában kiemelte floridai birtoka, Mar-a-Lago értékelését, mely a bíró szerint mindössze 18 millió dollárt ér, míg Trump szerint valójában annak az 50-100-szorosát is megadnák érte.

Trump szerint a fellebbviteli döntés is jelzi, hogy az ügyben eljáró bíró, Engoron rossz döntéseket hoz. A fellebbviteli bíróság döntését a politikus-üzletember világos és precíz döntésnek nevezte.

Egy másik bejegyzésében továbbá Trump a rá vonatkozó nyilatkozattételi tilalom feloldását is követelte, és szerinte a bíró és az ügyben eljáró ügyész, Letitia James hitelessége összeomlott. Az elnökjelölt jelezte, hogy az alacsonyabb óvadékot ki fogják fizetni, ugyanakkor szerinte ez is jelzi, hogy mennyire nevetséges volt az eredeti ítéletben szereplő összeg. A bejegyzés végén csupa nagybetűvel pedig arról írt, hogy semmi rosszat nem tett, és New York államnak sose kellene hasonló szituációba kerülnie. Trump szerint ugyanis 

a vállalkozások menekülnek, az erőszakos bűncselekmények virágoznak, ezért nagyon fontos mielőbb feloldani a kérdést.

A nap folyamán Trump egyébként egy rajongója üzenetét is megosztotta, amely a Bibliából a Zsoltárok könyvét idézte, annak is a 109. fejezetének 3-tól 8-ig tartó bejegyzését, mely így szól: „a gyűlölet szavával vesznek körül, s ok nélkül harcolnak ellenem. Szeretetem jutalmául váddal illetnek, én azonban imádkozom. A jót rosszal viszonozzák, a szeretetet gyűlölettel. Bérelj fel egy gonoszt ellene, vádlóul a jobb oldalára! Bűnösként kerüljön ki az ítéletről, kérése ne találjon meghallgatásra! Csak kevés napot hagyjanak neki osztályrészül, hivatalát nyerje el más.”

Az üzenet küldője Trumpot Krisztushoz hasonlította, és azt írta, hogy ezt az imát mondja el rá gondolva. Trump ugyanakkor a hétfői másik bírósági ügyét nem említette közösségi oldalán.

 

Trump bíróság bűncselekmény vállalkozás
Kapcsolódó cikkek