Közélet

Megmenekült Donald Trump, birtokai biztonságban vannak

A fellebbviteli bíróság döntése értelmében a volt elnöktől biztosan nem foglalnak le semmilyen ingatlant hétfőn.

Egy New York-i fellebbviteli bíróság hétfői döntése értelmében Donald Trumpnak elegendő 175  millió dolláros óvadékot letennie ahhoz, hogy fellebbezzen a korábbi, 454 millió dolláros bírsággal járó ügyében. Ez azt is jelenti, hogy elhárulhat a veszély a volt elnök feje fölül, amely azzal fenyegetett, hogy valamelyik ingatlanját lefoglalja a bíróság.

Former US President and 2024 presidential hopeful Donald Trump speaks during a campaign event in Rome, Georgia, on March 9, 2024. (Photo by Elijah Nouvelage / AFP)
Fotó: AFP

A bíróság döntése ugyanazon a napon érkezett, amikor Trumpnak lejárt a fizetési határideje az ügyben, melynek értelmében vagy ki kellett volna fizetnie a megítélt bírságot, vagy annak 120 százalékát letennie a fellebbezés idejére. Ez utóbbi 545 millió dolláros összeg lett volna – írja a Bloomberg

A bíróság további tíz napot is adott a politikus-üzletembernek, hogy letegye a fellebbezéshez szükséges csökkentett összeget.

A döntés értelmében tehát Trumpnak most már nem kell attól tartania, hogy a New York-i főügyész, Letitia James lefoglalja valamelyik vagyontárgyát az eljárás végéig. Persze ehhez azért a 175 millió dolláros összeget prezentálnia kell a következő tíz nap során. A 454 millió dolláros büntetést az elsőfokú bíróság polgári peres eljárásban azért szabta ki Trumpra, mert különböző dokumentumokon, például hitelfelvételkor hazudott a vagyonáról, ami az ügyészség szerint kedvezőbb feltételeket hozott számára.

Donald Trump hétfőn a Stromy Daniels-ügyben is megjelenik a bíróságon, ahol a tárgyalás elhalasztását szeretné elérni.

 

Donald Trump lefoglal bíróság
Kapcsolódó cikkek