A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) Facebook-oldalán szombaton közzétett egy telefonhívást, amelyen a csaló azt magyarázza, hogy az Anydesk vírusirtó alkalmazás.

FRANCE - CYBERSECURITY - ILLUSTRATION
Fotó: Hans Lucas via AFP

Az NVSZ közölte, az alkalmazással valójában teljes hozzáférést adunk a csalóknak a számítógépünkhöz vagy a mobiltelefonunkhoz. Ezért azt javasolják, telefonálók kérésére ezt a programot soha ne telepítse senki semmilyen eszközre.

A közlés szerint számos olyan árulkodó jel van, amelyből pillanatok alatt kiszúrható, hogy átverésről van szó.

Az NVSZ szerint legyen gyanús: ha nem kérhető visszahívás, ha erőszakosan tesznek fel kérdéseket, ha sürgetik vagy csak rövid időkeretet adnak a cselekvésre.

A tájékoztatás szerint az is gyanúra adhat okot, ha a banki ügyintéző, informatikus nem tudja a bankkártya és a bankszámla adatait, és képernyőfotót vagy egyéb információt kér az elérhető egyenlegekről. Ha a felhívott védelme érdekében egy applikáció azonnali letöltését vagy a hívás közben érkező kódokat kérik, szintén gyanút kell fogni, mert éppen azok segítségével lopják el a pénzét – írják.

Kiberbiztonság: így védekezhetünk a zsarolóvírusok és az adathalászok ellen, miközben a gyerekeket is megóvhatjuk az online ártalmaktól

A kiberbűnözők egyre kreatívabbak, de számtalan módszerrel védekezhetünk a hekkerek és a szélhámosok ellen.