Nem igazán tudják tartani a lépést az amerikai bankok a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia (MI) jelentette kihívásokkal, ami lehetővé teszi a csalóknak, hogy az ügyfelek megszemélyesítésével és az MI által generált szövegeket felhasználva, vírusokat terjesztve tetemes károkat okozzanak a cégeknek – derül ki az amerikai pénzügyminisztérium jelentéséből.

Users,Show,Alert,About,Using,Smart,Technology(ai),With,A,Virtual
A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket is csatasorba állítják az internetes csalók / Fotó: Shutterstock

A pénzügyi szektor egyre inkább ki van téve költséges kiberbiztonsági fenyegetéseknek és kibercsalásoknak

áll a MarketWatch által szemlézett jelentésben, amelyet több tucat banki vezetővel 2023 végén készített mélyinterjúk alapján állítottak össze.

Ahogy a fejlett eszközökhöz való hozzáférés egyre elterjedtebbé válik, a tanulmány szerint valószínű, hogy – legalábbis kezdetben – az új generációs mesterségesintelligencia-eszközöket használó kiberbűnözők szereplői előnyben lesznek, mivel túlerőben vannak a célpontjaikhoz képest, és előttük is járnak ezen a téren.

Az Egyesült Államokban egyre több magánszemélyt és vállalkozást ér fenyegetés a csalók részéről, akik eszközök széles skáláját vetik be áldozataik becsapására.

Az FBI Internetes Bűnügyi Panaszközpontjához 2023-ban több mint 880 ezer panasz érkezett, az ezekben szereplő, potenciális veszteség meghaladta a 12,5 milliárd dollárt, ami 22 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A minisztérium által megkérdezett pénzintézetek különösen aggódnak az úgynevezett deepfake technológia fejlődése miatt, amely lehetővé teheti a csalóknak, hogy banki alkalmazottaknak vagy ügyfeleknek adják ki magukat, hogy kijátsszák a hagyományos csalás elleni protokollokat.

Ez a fenyegetés olyannyira nem alaptalan, hogy egy hongkongi székhelyű multinacionális cégtől 26 millió dollárt csaltak ki a technológiát felhasználva. A bűnözők egy olyan videót készítettek, amelyen látszólag a cég pénzügyi igazgatója látható, amint több pénzátutalást rendel el.

A bankok emellett arra is figyelmeztettek, hogy a ChatGPT-hez hasonló generatív MI-technológiákat használva a külföldi heckerek olyan szöveget hozhatnak létre, amelyek anyanyelvi beszélő által írtnak tűnek, és amelyek minden korábbinál hatékonyabb adathalász e-mailek létrehozására alkalmasak.

A jelentés azt javasolja a pénzügyi szektor képviselőinek, hogy működjenek együtt a kibercsalók elleni fellépés jó gyakorlatainak kialakítása érdekében, és osszák meg egymással információikat, ami segíthet megakadályozni a technológiai csalások ezen új formáit.