Közélet

Az orosz-ukrán háború 773. napja - Újabb kegyetlen csapást mértek az orosz drónok Harkivra

Négy oroszországi repülőteret is megtámadtak az ukrán egységek, több bombázót is megsemmisítettek.

Legkevesebb hat ember meghalt és tízen megsérültek egy orosz dróntámadásban az ukrajnai Harkivban – közölték helyi tisztviselők.
 

Russian drone attacks on Kharkiv kill 4, injure 10, says Ukrainian news agency
Az iráni gyártmányú Sahed drónok több épületet, köztük lakótömböket is eltaláltak / Fotó: Anadolu via AFP

A város polgármestere, Ihor Terehov azt mondta, hogy iráni gyártmányú Sahed drónok több épületet, köztük lakótömböket is eltaláltak szombat hajnalban. A rendőrség lakóházakban, benzinkutakban, középületekben és autókban keletkezett károkról számolt be.
A város polgármestere szerint „a szombat hajnali a támadás Harkiv békés lakosai ellen ismét azt bizonyítja, hogy Oroszország terrorista állam.”

Csütörtökön virradóra lakótömbökbe és magánházakba csapódtak be drónok, legalább négy ember meghalt. Az áldozatok között a helyszínre érkező mentők is vannak. A múlt héten Oroszország új fegyvereket, légibombákat vetett be a város ellen. Ezeket főleg ipari területek megrongálására használták, de így is 5 áldozatot szedtek.

Repülőtereket támadtak az ukránok

Az ukrán erők csapást mértek az oroszországi Rosztovi területen lévő morozovszki repülőtérre pénteken, megsemmisítve legalább hat katonai gépet – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). A tájékoztatás szerint támadást az SZBU hajtotta végre a hadsereg több egységével közösen. A repülőtéren kijevi információk szerint Szu-34-es bombázók és Szu-27-es vadászrepülők állomásoztak. Oroszország ezeket a repülőgépeket főként arra használja, hogy irányított légibombákat dobjon le az ukrán erők állásaira, illetve frontmenti városokra. Az SZBU szerint a megsemmisült gépeken kívül további nyolc szenvedett jelentős károkat, ezen felül mintegy húsz orosz katona halt meg vagy sérült meg.
 

Később az ukrán katonai hírszerzés arról számolt be, hogy három másik oroszországi repülőteret is megtámadtak az egységeik.

A közlés szerint délelőtt az ukrán fegyveres erőkkel közösen dróncsapást mértek az oroszországi Szaratovi területen lévő Engelsz-2 légibázisra, ahol három Tu-95MSZ stratégiai bombázó vélhetően jelentős károkat szenvedett, és hét orosz katona vesztette életét. Találat érte a krasznodarszki régióban lévő jejszki orosz katonai repülőteret is. Az előzetes adatok szerint ott két Szu-25-ös teljesen megsemmisült, és négy katona halt meg. Ezenkívül drónok támadtak meg egy katonai repülőteret Kurszk városában is, erről részleteket nem fedett fel a hírszerzés.

Russian troops launched at least 15 enemy drones in Kharkiv
Fotó: Anadolu via AFP


Behívják a fiatalokat 

Az ukrán vezérkar pénteken azt közölte a Facebookon, hogy a területi toborzóközpontok behívják a 25. életévüket betöltött állampolgárokat regisztrációs adataik pontosítására, orvosi vizsgálatra és a vonatkozó katonai regisztrációs dokumentumok elkészítésére. Volodimir Zelenszkij a héten írta alá azt a törvényt, amelynek értelmében 27-ről 25 évre csökkentették a mozgósíthatóság alsó korhatárát, emiatt azokat a 25–27 év közöttieket, akik már letöltötték sorkatonai szolgálatukat, átvezetik a tartalékosok névsorába.

 

 


 

 

 

19:27

Egyre feszültebb a helyzet a moldovai szakadár területen - Moszkva válaszokat vár

Oroszország szombaton elítélte a moldovai, Dnyeszter menti szakadár terület egyik katonai létesítménye elleni dróntámadást, és az incidens kivizsgálását kérte. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közleményében hangsúlyozta, hogy Moszkva az incidenst egy újabb, a Dnyeszter melléki terület körüli amúgy is feszült helyzet további elmélyítésére irányuló provokációnak tekinti, és vizsgálatot sürgetett a történtek körülményeinek feltárására.

16:12

Páncélozott járműveket küldött Ukrajnának Litvánia

Litvánia M-577-es páncélozott csapatszállító járművekből álló újabb katonai segélycsomagot adott át Ukrajnának – közölte a balti állam védelmi minisztériuma szombaton. A balti állam 605 millió euró katonai segítséget nyújtott Ukrajnának, és 2026-ig további 200 millió euró értékben küld fegyvereket, és hadi felszerelést.

15:37

A Jó, a Rossz és a Csúf is: a jelek szerint bárki bevethető Putyin ellen

Kapusztyin neonácijai is harcolnak az oroszok ellen – de mindkét oldalon vannak szép számmal kétes elemek. Kapusztyin ki van tiltva a Schengen-övezet államaiból, Moszkvában távollétében életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Kijevben viszont nagy becsben tartják, emberei-katonái fizetést kapnak az ukrán államtól.

13:40

Orosz olajvezetéket robbantottak fel az ukránok

Egy oroszországi olajvezeték felrobbantását jelentette be az ukrán katonai hírszerzés szombaton hivatalos honlapján. A szakszolgálat szűkszavú közleményében azt írta, hogy a Rosztovi területen lévő Azov településen robbantották fel a csővezetéket, amelyen keresztül kőolajtermékeket szivattyúztak a helyi olajraktárból az azovi-tengeri kikötő területén lévő tankerekbe. A robbanás után a tartályhajók megrakodását határozatlan időre felfüggesztették.

13:23

A háború ellenére rekordra ugrott Ukrajna devizatartaléka

Ukrajna nemzetközi tartaléka rekordszintre, mintegy 43,8 milliárd dollárra emelkedett április 1-jén – áll az ukrán jegybank honlapján. A külföldről érkezett segélyek 18 százalékkal növelték a tartalékokat.

dróncsapás repülőtér orosz-ukrán háború Harkiv
Kapcsolódó cikkek