Közélet

Az orosz-ukrán háború 784. napja – Gyanús cáfolat: Ukrajna nem kap közvetlen segítséget az amerikai légierőtől

Zelenszkij olyan amerikai beavatkozást kért, mint amilyen Izraelben történt. Az Egyesült Államok viszont kijelentette, hogy nem fognak fegyveres konfliktusba keveredni Oroszországgal.

„Nem fognak amerikai gépek Ukrajna légterében orosz gépekkel harcolni” – jelentette ki Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napokban felszólította nyugati szövetségeseit, hogy védjék meg országát, úgy, ahogyan Izraelt védik Irán támadásaival szemben.

USAF F-35 At Paris Air Show 2023, F35, Egyesült Államok, Amerika, amerikai, légierő, Irán, Izrael, iráni, izraeli
Ukrajna nem kap közvetlen segítséget az amerikai légierőtől / Fotó: NurPhoto via AFP

Miller azt mondta, hogy ez azért nem fog megtörténni, mert

az Egyesült Államok viszonya Izraelhez teljesen más, és nem is érdemes összehasonlítani Ukrajnával.

„Egészen más a viszonyunk Ukrajnával és Izraellel, az utóbbival évtizedekre nyúlik vissza a kapcsolatunk. Ukrajna teljesen más helyzetben van biztonsági partnerség miatt. Nem állunk olyan fegyveres konfliktusban Oroszországgal, amely megkövetelné, hogy az Egyesült Államok repülőgépei megütközzenek Ukrajna légterében, és nem is fogunk közvetlen fegyveres konfliktusba kerülni” – mondta a külügyminisztérium szóvivője. A The Kyiv Independent szerint Miller hangsúlyozta, hogy

Biden elnök továbbra is elkötelezett amellett, hogy a jövőben további légvédelmi rendszereket biztosítson Ukrajnának.

Zelenszkij a napokban elismerte, ha így megy tovább, Ukrajna biztosan elveszíti a háborút. Az oroszok mindennap legyőzik az ukrán katonákat, folyamatos visszavonulásra kényszerítve a honvédő hadsereget – mondta az ukrán elnök.

 

09:04

Nyolcezernél is többen érkeztek kedden Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 4481-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4028-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 30 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

amerikai légierő oroszország ukrajna Egyesült Államok orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek